Weinig tijd voor softwarebeheer? Bereid u voor op onvoorziene kosten

3 min. leestijd

Een van de elementen in de moderne bedrijfsvoering die gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien, is het onderhoud van de software. In eerste instantie wordt er software ontwikkeld om het bedrijf te helpen, maar nadat dit is gerealiseerd, moet de software ook worden onderhouden. Een goed voorbeeld van softwarebeheer zijn de preventieve maatregelen die NS heeft genomen om de treinstoringen bij de hogesnelheidslijnen te verminderen. De software updates hebben ervoor gezorgd dat treinstoringen tot een minimum zijn beperkt. Wanneer je met maatwerk software werkt, is dit niet altijd volledig in beeld. Het is vergelijkbaar met het oliën van een machine. Het Managed Software Platform (MSP) kan het onderhoud van uw maatwerksoftware overnemen en problemen voorkomen.

Wat is softwarebeheer? 

Laten we beginnen met het begrijpen van de betekenis van softwarebeheer. Niet alleen het repareren van fouten of het installeren van de nieuwste updates zijn belangrijk. Het gaat erom dat uw softwareomgeving veilig, betrouwbaar en toekomstbestendig is. Het is dan ook een voortdurende inspanning om de gezondheid van je technologische omgeving te bewaken en te verbeteren, zodat alles optimaal functioneert en presteert.

De uitdaging van IT-afdelingen bij softwarebeheer

Makkelijker gezegd dan gedaan. IT-afdelingen van zowel grote als kleine bedrijven staan vaak voor de uitdaging voor het beheer van de softwareomgeving, het onderhouden daarvan en het optimaliseren. Er is vaak sprake van een ingewikkeld systeem met modules die van elkaar afhangen, of zelfs verouderd zijn, wat het onderhoud lastig maakt. En dan zijn er de strikte deadlines. We weten allemaal hoe stressvol deadlines kunnen zijn, en in de wereld van softwareonderhoud is het niet anders. Wanneer er sprake is van een strikt tijdschema, kunnen overhaaste beslissingen leiden tot wat we technical debt noemen – compromissen in de ontwikkeling die later aandacht nodig hebben. Met als gevolg dat benodigde aanpassingen zich gaan opstapelen en aanzienlijk kleine werkzaamheden uitgroeien tot significante projecten. Veiligheid is ook een groot punt van zorg. Het bijhouden van de nieuwste beveiligingsbedreigingen en het tijdig toepassen van patches is een voortdurende verantwoordelijkheid.

Hoe een MSP-partner kan helpen  

Het Managed Software Platform (MSP) maakt het verschil. We zijn bereid deze uitdagingen aan te gaan met ons team van MSP-specialisten. Onze specialisten zijn toegewijd aan het dagelijks monitoren van de software, het doorvoeren van up-to-date versiebeheer, het signaleren en direct verminderen van beveiligingsrisico en het maximaliseren van de uptime. En we verzorgen meer dan alleen het onderhoud. Door uw softwareomgeving te begrijpen en te optimaliseren, aan de hand van uw toekomstige behoeften, zorgen we ervoor dat u proactief bezig kan zijn met de functionaliteiten voor de toekomst. 

Preventief advies en monitoring  

We zorgen er ook voor dat incidenten worden voorkomen voordat ze zich voordoen door middel van onze preventieve incidentenmanagement controle. Dat klinkt misschien als sciencefiction, maar het is een cruciaal onderdeel van wat we doen. We gebruiken proactieve monitoring om problemen te detecteren voordat ze invloed hebben en we houden de prestaties in de gaten om ervoor te zorgen dat alles optimaal werkt. Wanneer potentiële problemen worden herkend, zal dit worden gerapporteerd in combinatie met een passend advies om het op te lossen. 

Veranderingen en aanpassingen  

En wat als er veranderingen moeten worden aangebracht? Of het nu kleine aanpassingen zijn of grotere veranderingen, we hebben een proces om ze efficiënt door te voeren nadat ze zijn besproken met de klant. We begrijpen dat veranderingen een impact kunnen hebben, daarom beoordelen en implementeren we zorgvuldig om de prestaties, veiligheid en toekomstbestendigheid van uw software te optimaliseren. 

Elke maand een adviesrapport 

Softwareonderhoud is een continu proces dat zowel incidenteel als planmatig aandacht nodig heeft. We zijn er om u te helpen. We adviseren u over hoe u uw softwareomgeving kunt aanpassen aan de veranderende behoeften en nieuwe technologieën. We zijn er om u dagelijks te ontzorgen van uw softwarebeheer en daarmee continuïteit te waarborgen.  

Als u zich afgevraagd hoe u de algehele conditie van uw IT-landschap kunt verbeteren, heeft u de mogelijkheid om direct een gesprek met ons in te schieten. We kijken ernaar uit om samen te werken en u te helpen uw bedrijfsdoelen te bereiken, met de zekerheid dat uw softwareomgeving in veilige handen is. U kunt zich concentreren op wat uw bedrijf het beste doet, terwijl wij zorgen voor de stabiliteit en veiligheid van uw software.