+31 (0) 53 30 33 600
Tui

TUI

Software development with a smile

In Enschede spraken we met Hans Drosten, Manager System Development bij TUI. Een prettig gesprek met een evenwichtige man, die bij TUI met de juiste bagage, op de juiste plek zit. Sinds 2003 worden software developers van OVSoftware gedetacheerd voor diverse ICT-projecten bij TUI.

Over TUI

Met 1,4 miljoen vakantiegangers en een omzet van € 1,5 miljard in 2011 is TUI Nederland marktleider in de Nederlandse reisbranche.

Hans Drosten was er begin jaren 80 als de kippen bij toen het bedrijfsleven en de overheid een gloednieuwe ICT opleiding aanboden die moest gaan voorzien in het versneld op de markt brengen van hooggekwalificeerde programmeurs (HBO niveau). Na zijn middelbare schooltijd, waar hij exacte vakken had gekozen, kwam hij in aanraking met computers via zijn vader. Ze hadden één van de eerste computers thuis staan vanwege zijn vaders baan. Zo is zijn interesse in automatisering onstaan.

Van software ontwikkelaar naar Manager System Development

Hans vertelt: “Toen ik mijn studie had afgerond was automatisering in opkomst, het stond echt nog in de kinderschoenen. Ik verstuurde 15 brieven en werd binnen 1 week voor meer dan 10 gesprekken uitgenodigd. De vraag naar programmeurs was er in toenemende mate dus je kon kiezen waar je ging werken. Het werd ARC Automation in Enschede, mooi dichtbij huis. Daar ontwikkelde ik me van junior naar senior software ontwikkelaar. Het bedrijf werd in tussen overgenomen door RAET en doordat ik opleidingen had gevolgd kon ik de stap maken naar informatie analist. Ook RAET werd overgenomen door een bedrijf uit Nieuwegein, daar heb ik even gewerkt, maar dat kostte me teveel reistijd. Zo kwam ik destijds, in 1998, via via bij TUI (toen nog Travel Unie) terecht. Eerst heb ik hier gewerkt als senior ontwikkelaar en al snel werd me gevraagd of ik projectmanager wilde worden. Daarna volgde een reorganisatie met als doel de IT organisatie meer te laten aansluiten bij de nieuw vastgestelde strategie van TUI NL. Een nieuwe functie ontstond waarvoor zij mij de meest geschikte persoon vonden.”

Win–win situatie voor TUI en OVSoftware

 

In 2003 werd ik Manager System Development bij TUI, destijds een afdeling van 25 medewerkers. Het eerste contact met OVSoftware stamt ook uit die tijd. Daarna volgde een reorganisatie met als doel de IT organisatie meer te laten aansluiten bij de nieuw vastgestelde strategie van TUI NL. Een nieuwe start waarbij ik niet meteen de gebaande paden (van de preferred suppliers) wilde opgaan maar kijken welke partijen zijn er in de markt zijn en welk bedrijf past het beste bij ons.  Albert was nog maar net accountmanager bij OVSoftware. Nu bijna 10 jaar later hebben we een lange termijn relatie opgebouwd en is de afdeling gegroeid naar 75 medewerkers. Het is een win-win situatie waarbij beide partijen loyaal zijn en maximale inzet hebben.

lokale gedachte – vaste aanspreekpartner – constante kwaliteit

Wat is zo bijzonder aan de relatie met OVSoftware? Hans spreekt bij de inhuur van software ontwikkelaars vooral de lokale gedachte aan. De mensen hier uit de omgeving hebben dezelfde mentaliteit, die bij ons past, dat wil zeggen: hard werken maar ook een lolletje op z’n tijd. Het is belangrijk voor de continuïteit dat we weten wat we aan elkaar hebben. Daarnaast is het prettig om een vaste aanspreekpartner te hebben. Albert (Leppink, salesmanager OVSoftware resp.) weet wat er speelt en hij is gemakkelijk bereikbaar. Dat heb ik bij grotere bedrijven ook wel eens anders gezien. Bovendien waardeer ik OVSoftware omdat jullie een constante hoge kwaliteit van software ontwikkelaars leveren.”

Werken in een state-of-the-art omgeving

Hans Drosten vertelt verder over de samenwerking met OVSoftware: “Het is ook interessant voor jullie medewerkers om hier te werken omdat ze gelijkgesteld worden aan onze eigen medewerkers. Ze kunnen hier werken in een state-of-the-art omgeving met verschillende technieken, verschillende functionele gebieden en ook in verschillende rollen waarbij ook doorgroeimogelijkheden worden bekeken. Ook hier speelt de lokale gedachte een belangrijke rol waardoor voor beide partijen, zoals ik al zei, een win-win situatie ontstaat.”

Innoverende marktleider

TUI is marktleider. Wat doen jullie om deze positie in de markt te behouden? Innovatie is noodzakelijk. Om marktleider te blijven moet we innoveren en dat gaat steeds sneller op IT-gebied. Er wordt bij ons vooraf veel geïnvesteerd en onderzoek gedaan zodat we snel kunnen inspelen op vragen vanuit de markt of de organisatie. Er wordt dan geïnvesteerd in mensen en opleidingen zodat we continue op de hoogte zijn van nieuwe technologieën en andere vernieuwingen.”

Snel schakelen om voorop te blijven

“IT is onze core business. We zijn self supporting, we automatiseren niet alleen onze eigen processen (de urenadministratie bijvoorbeeld) maar ook de reisbureaus, webapplicaties (B2C) en deelnemingen bij dochterondernemingen. We zullen altijd mensen blijven inhuren omdat we soms snel de juiste kennis en/of een bepaalde technologie in huis nodig hebben. Door de lange termijn relatie met OVSoftware kunnen we altijd snel schakelen.”

Federer en IT

In zijn vrije tijd tennist Hans Drosten graag en hij houdt van hardlopen, fitness en mountainbiken. “Dat is nodig voor mijn conditie, maar ook ter ontspanning, om mijn hoofd leeg te maken,” zoals Hans zijn hobby’s toelicht.

Het beeldmerk van TUI is de kenmerkende smile. Naast het feit dat de smile is opgebouwd uit de drie letters T, U en I komt hij ook terug in onze spirit: More than a smile!

Bron: jubileummagazine OVSoftware 2012

Contact

Wil je meer informatie over OVSoftware?
Neem dan contact op.

Werken bij OVSoftware

Wil je meer weten over onze bedrijfscultuur en vacatures?
Bekijk dan onze werken bij pagina

Branches

Wil je meer weten over de branches waarbinnen OVSoftware actief is?
Bekijk de branches.

Referenties & Projecten

Lees hier klantreferenties en door OVSoftware begeleide lopende en afgeronde projecten waar wij trots op zijn.

Over ons

OVSoftware is één van de eerste softwarebedrijven van Nederland.
Lees meer over ons.

Volg ons op