Nedap Livestock

NEDAP

Nedap is een wereldwijd opererend beursgenoteerd bedrijf en houdt zich onder andere bezig met de beveiliging van kantoren, gebouwen, terreinen, etc. Zij richten zich op het combineren en integreren van systemen voor toegangscontrole, bezoekersmanagement, inbraakdetectie, lockermanagement, parkeerbeheer en videomanagement.

We spraken met Albert Dercksen, R&D manager bij Nedap in Groenlo in de marktgroep Security Management: “Wij maken software om te gebruiken, zoals het beheer van de pasjes van de medewerkers van grote instellingen. Klanten van ons zijn bijvoorbeeld banken, vliegvelden, ministeries en universiteiten. Het merendeel van de hoofdfondsen van de AEX vertrouwt op één of meerdere oplossingen van Nedap op het gebied van veiligheid, mensenstromen en bedrijfsondersteuning.”

Waar kom je vandaan en waar ga je naar toe?

“Ik ben opgegroeid in hartje Rotterdam, waar ik tot mijn studie in de buurt heb gewoond. In Delft heb ik wiskunde gestudeerd. Ik heb me gespecialiseerd in de numerieke stromingsleer en lijnmanagement en ben aan de slag gegaan in Wageningen. Ik ben via via benaderd bij Nedap om de afdeling Security leven in te blazen, daarvoor had ik nog nooit van Nedap gehoord. Er was behoefte aan een visionair bestuur. Toen ik begon stond er een super ambitieus plan. Volgens het boekje zou het niet kunnen. We gingen de bestaande producten bevriezen en nieuwe producten ontwikkelen en vermarkten. Deze nieuwe producten worden nu aangeboden als een oplossing. Daarbij werken we samen met partners, voor het onderhoud. Voorheen deden we dit zelf met eigen kantoren. Nu zijn we uitgeroeid tot een wereldwijde speler op het gebied van toegangsbeveiliging. Als we hetzelfde waren blijven doen wat we 10 jaar geleden deden, dan was Nedap er misschien nu helemaal niet meer geweest. We zitten in een groeimarkt en daar hebben we de strategie op ingestoken. Ik ben trots dat we deze strategie tot een goed einde hebben gebracht. We zijn door diepe dalen gegaan, waar ik wel eens heb gedacht, misschien moeten we er mee stoppen. Nu is het een succes. Ik ben trots dat we dit hebben bereikt met die groep mensen. We hebben ook prijzen gewonnen. We doen het anders, we denken daarbij bijvoorbeeld ook aan het design van de beveiligingsapparaten.”

Wat is de kracht van Nedap?

Sinds september 2000 is Albert R&D manager, toen werkten er 10 personen op deze afdeling en inmiddels zijn er 25 personen werkzaam, waaronder enkele collega’s van OVSoftware. Wij werken nu met 1 team 1 product, ook wel bekend als de Scrum werkwijze. “We blijven meegaan in de trends rondom methodologie. Eerder was de methode gericht op techneuten voor techneuten, nu zijn we veel meer gericht op de eindgebruikers.”

Wat is de kracht van OVSoftware?

Nedap is in 2002 met OVSoftware in contact gekomen en hebben inmiddels een vaste lange termijn relatie opgebouwd. Nedap zocht extra capaciteit op de ICT gebied, extra Java software ontwikkelaars, die ze vonden via OVSoftware. De kernwoorden van OVSoftware volgens Albert zijn: harde werkers, kwaliteit, een goed team, goede selectie, verantwoordelijk, goede technologische kennis. “Je betrapt OVSoftware niet snel op een fout, en wanneer wel dan corrigeren zij dat meteen.”

Mooiste ervaring en grootste inspiratie?

De mooiste ervaring uit mijn leven is de geboorte van mijn kinderen. De persoon die me inspireert is Ruben Wegman. Hij heeft een uitgebreide energie en is zeer optimistisch. Hij laat zich nooit door tegenslag uit het veld slaan. In de toekomst wil ik vooral leuke dingen blijven doen. En dingen die minder of niet leuk zijn proberen zo laag mogelijk te houden. Ik zie de komende tijd rooskleurig tegemoet. Nu is het een uitdaging om de groei van Nedap in goede banen te leiden. We zijn een platte organisatie en dat willen we ook blijven. Bij onze medewerkers willen we het ondernemerschap stimuleren. Maar hoe groter de organisatie, hoe moeilijker het is om dat vast te houden, zegt Albert Dercksen tot slot.