Remco Rijsenbrij

“Wij hebben bewust gekozen voor maatwerksoftware van OVSoftware:
zij leveren oplossingen die precies doet wat ze moeten doen voor een aantrekkelijke prijs.”

Salades produceren en maatwerksoftware maken: het is allebei topsport

De bekendste en grootste saladebereider van Nederland bereidt al sinds 1968 de lekkerste koelverse salades. Remco Rijsenbrij, Directeur Operations bij Johma, vertelt over de uitdagingen die de afdelingen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen, elke dag het hoofd bieden. Een strakke planning en logistiek zijn cruciaal; de ondersteunende systemen hiervoor worden samen met partner OVSoftware continue vervolmaakt en beheerd. Alles om de consument te blijven verrassen met nieuwe en kwalitatief hoogstaande producten.

Ons werk is echt teamsport

Remco: “Inclusief detachering en flexpersoneel werken we met zo’n 200 – 250 medewerkers die in 3 ploegen het werk doen. Wij zijn natuurlijk een groot bedrijf, maar in wezen gaat het bij ons niet anders dan wanneer je zelf thuis een maaltijd bereidt. Ook wij moeten zorgen dat we de goede recepten hebben en dat de ingrediënten op tijd binnen zijn. Je wilt er niet halverwege de productie achter komen dat de aardappelen ontbreken, want dan staat alles stil. Om optimaal te presteren, moeten alle individuele elementen kloppen en iedereen op het juiste moment zijn bijdrage leveren. Wat wij hier doen is echt teamsport, we doen het met elkaar.

Op zoek naar de perfecte balans

Planning en logistiek zijn twee factoren die bepalend zijn voor ons succes. De afdeling Planning zorgt ervoor dat de we kunnen beschikken over de resources die we nodig hebben om het product te maken en af te leveren bij de klant. Elke dag zijn we hierbij op zoek naar de perfecte balans – de inzet van de juiste techniek helpt ons daarbij. Ooit zijn we begonnen met RGB+ (onderdeel van de OVSoftware Groep), zij hebben voor ons een logistiek planningssysteem ontwikkeld dat enorm tot de verbeelding sprak. Toen we hiermee verder wilden, is OVSoftware ingeschakeld om dit verder te ontwikkelen naar een Johma-breed planningssysteem.   

Bewuste keuze voor maatwerksoftware

De mensen van OVSoftware hebben ons uiteindelijk geholpen om onze hele supply chain in één stuk planningssoftware te vangen, die naadloos aansluit op ons ERP-pakket. Het moeilijkste hierbij zat hem in het stuk engineering – daarvoor moet je echt snappen hoe wij werken, bekend zijn met onze processen en weten hoe de verschillende systemen daarbinnen functioneren. Bij OVSoftware graven ze net zo lang door, tot dat het geval is. Ik had er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om met een standaard planningstool te gaan werken. Maar dat kost veel geld en dan heb je uiteindelijk nog niet wat je nodig hebt. Met de maatwerksoftware van OVSoftware beschikken we nu over een oplossing die precies doet wat het moet doen. Tegen een aantrekkelijke prijs.


“OVSoftware zit letterlijk en figuurlijk dichtbij ons.
Ze zitten in dezelfde regio en kennen onze processen en systemen soms nog beter dan wijzelf”.

In één oogopslag zien waar de pijn zit


OVSoftware heeft een grote bijdrage geleverd aan het flexibel maken van onze planning. En aan het op een prettige manier visualiseren van de grote hoeveelheden gegevens die tijdens het proces worden verwerkt. We zijn nu bezig om onze planningssoftware zó te optimaliseren dat wanneer de planner aangeeft dat iets anders moet, we met zo min mogelijk moeite de totale planning aan kunnen passen. Veel oude ERP systemen hebben een heel saaie manier van cijfers presenteren. Bij OVSoftware begrijpen ze hoe belangrijk het is om data op een prettige, visuele manier weer te geven zodat je in één oogopslag kunt zien waar de pijn zit.

Ontzorging door uitbesteden beheer cruciale ICT-infrastructuur en -systemen

Hadden we vroeger een paar servers en computers die een bijdrage leverden aan de productie, tegenwoordig is IT onmisbaar geworden. Als de software nu niet werkt, dan staat de productie stil. Met ons 3-ploegensysteem werd de druk op de twee personen die ICT-beheer bij ons verzorgen onredelijk hoog. Daarom hebben we OVSoftware gevraagd het beheer van de hele ICT-infrastructuur en bijbehorende systemen van ons over te nemen. OVSoftware helpt ons nu al om onze IT-strategie neer te zetten en actueel te houden. Dat zij nu ook de regie gaan voeren over het beheer ervan, is daarom voor mij de enige logische oplossing. 

Lees hier het uitgebreide klantverhaal.

Wil je meer weten over kwalitatieve en betrouwbare maatwerksoftware of sta je voor een ICT-uitdaging waar je hulp bij kunt gebruiken,
neem dan contact met ons op.

Bekijk hier onze diensten en vind meer informatie.