KLIC-WIN

KLIC-WIN

Dit artikel gaat over het IT-project KLIC-WIN bij de landelijke organisatie voor kadastrale gegevens in Apeldoorn waar ik sinds enkele maanden werkzaam ben als Java software developer via OVSoftware.

Wat is KLIC-WIN?

De naam KLIC-WIN is een samenvoeging van de WION (Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten) en INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in the European Community).

Wat houdt dit in?

Het doel van dit project is om de uitwisseling van kabels- en leidinginformatie te moderniseren en deze te laten aansluiten op de Europese INSPIRE-richtlijnen. Het programma KLIC-WIN houdt zich bezig met kwaliteitsverbetering van KLIC (WION) in combinatie met het uitbreiden van het KLIC-systeem met INSPIRE-functionaliteit.

Wat betekent dat in de praktijk?

Iedereen die in Nederland graafwerkzaamheden wil verrichten, moet eerst een melding bij de landelijke organisatie van kadastrale gegevens doen. Daarin moet hij een polygon van 250X250 meter op een kaart tekenen, waar hij precies gaat graven. Wanneer een aanvraag is ontvangen stuurt de landelijke organisatie van kadastrale gegevens een bericht naar elke netbeheerder die in dit stuk land kabels of leidingen zou kunnen hebben liggen. Op basis van de informatie die de netbeheerders terugsturen wordt een kaart gemaakt door de landelijke organisatie van kadastrale gegevens waarop alle kabels en leidingen staan. Deze wordt doorgestuurd naar de aanvrager. U kunt zich voorstellen dat dit proces lang gaat duren, wanneer bijvoorbeeld één van de netbeheerders ruim de tijd neemt om te reageren en een antwoord terug te sturen. Deze werkwijze wil men bij de landelijke organisatie voor kadastrale gegevens graag verbeteren en efficiënter te maken.

Eén centrale database zou aanvraagproces enorm versnellen

Het zou handig zijn als de data van alle kabels en leidingen in één centrale database bij de landelijke organisatie van kadastrale gegevens geregistreerd zijn. Aanvragers profiteren hiervan door een snellere en efficiëntere toegang tot de benodigde ondergrondse informatie. Maar dit levert ook nieuwe uitdagingen op, want wij moeten aandacht aan de netbeheerders geven. Op dit moment wordt de data nog bij de netbeheerders opgeslagen. Als wij die data in één centrale database willen opslaan, moet de landelijke organisatie van kadastrale gegevens een mogelijkheid bieden waarbij de netbeheerders hun eigen infrastructuurdata kunnen updaten. Daarnaast willen de netbeheerders ook weten wie de aanvragers zijn. Dit zijn de partijen en de verschillende uitdagingen waar mijn teamgenoten en ik op dit moment mee bezig zijn.

Samenwerken met netbeheerders

Om dit project te realiseren, werken wij samen met de netbeheerders. Sommige netbeheerders hebben al bestanden aangeleverd. Dat gebeurt in de vorm van XML-bestanden, die ook GML bevatten. Die bestanden zijn soms tientallen GB’s groot. Wij slaan deze gegevens op met de hulp van Postgres en Postgis.

Java, Spring en Apache-Camel

De backend is geschreven met Java en wij gebruiken frameworks als Spring en Apache-Camel. Aangezien wij gebruikmaken van veel spatial data, hoort ook Geoserver erbij. Tot slot maken we gebruik van Angularjs om de aanvragers en netbeheerders een goede user experience te geven.

Meer weten?

Bekijk hier de pagina van onze expertise.

Auteur: Jonathan O.