Business intelligence: een belangrijk ingrediënt van de broodbakker

Pré Pain produceert bake-off brood van hoge kwaliteit voor hun klant én uiteindelijk de consument. Technologie speelt in het bedrijf een belangrijke rol. Jarco de Jonge, Information & Application Manager bij Pré Pain vertelt hoe hij samen met ICT-professionals van OVSoftware werkt aan het op een hoger plan krijgen van de Business Intelligence (BI) systemen van het bedrijf. Met als doel de kwaliteit van zowel het proces als de producten continu te kunnen verbeteren.

“De ICT-professionals van OVSoftware bijten zich vast in de materie en verdiepen zich in wat je nodig hebt. Met dat soort mensen is het prettig schakelen. ” 
Jarco de Jonge

Een rijdende trein die nooit stopt

“Pré Pain is een professionele bakkerij waar diverse van mijn collega’s al meer dan 20 tot 30 jaar werken,” begint Jarco zijn verhaal. “Als informatie- en applicatiemanager ben ik onder andere verantwoordelijk voor het applicatielandschap, IT-projectmanagement en de BI. Twee belangrijke elementen in mijn rol zijn communicatie en samenwerken. Communicatie om goed te kunnen achterhalen wat de business nodig heeft qua ICT-ondersteuning. Samenwerken met interne en externe partijen om uiteindelijk een passende oplossing op te kunnen leveren. Beide aspecten zijn ook sterke aspecten van de ICT-professionals van OVSoftware, wat snel schakelen extra makkelijk maakt. Maar laat ik bij het begin beginnen”.

 

“De mensen van OVSoftware communiceren goed, ze vertellen wat ze gaan doen, kijken wat er is qua systemen en infrastructuur en gaan daar direct mee aan de slag. Dat scheelt je uiteindelijk enorm in doorlooptijd en kosten.”

 

Wederzijds vertrouwen

“Op het moment dat ik bij Pré Pain in dienst kwam, was een zzp’er verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de BI-systemen binnen de onderneming. Ik had precies een maand de tijd om kennis te nemen van wat er was en hoe het werkte, want daarna vertrok deze ICT’er naar een andere opdracht. We zijn begonnen met het inzichtelijk maken van de huidige BI-omgeving, bedenken wat belangrijke pijlers zijn voor een toekomstgerichte bedrijfsomgeving en wat de voorwaarden zouden zijn waaraan een nieuwe ICT-partner zou moeten voldoen. We wilden in elk geval niet nog eens afhankelijk zijn van één enkele persoon. Met OVSoftware was vrijwel direct sprake van wederzijds vertrouwen, ze hadden goede referenties in de food industrie en tijdens de eerste kleine testprojecten werd het positieve gevoel bevestigd. Toen werd het tijd voor het grotere werk.”

 

Concreet aan de slag

“Uiteindelijk willen we BI binnen ons bedrijf gebruiken om de bakkers die onze producten maken, te informeren over hoe hun productielijn ervoor staat. Ten tweede willen we de mensen op kantoor én het management van input gaan voorzien op basis waarvan zij het productieproces steeds verder kunnen optimaliseren. Maar voor je gaat rennen moet je eerst leren lopen, wat zeker ook geldt bij dit BI-project. En ook dat doet OVSoftware goed. We zijn begonnen met het in kaart brengen van de huidige omgeving, de beheersing daarvan en het achterhalen hoe wij het anders willen. Ook het bouwen van de oplossingen wordt stapje voor stapje opgepakt, via een Agile werkwijze. De mensen van OVSoftware communiceren goed, ze nemen de tijd om duidelijk te maken wat ze gaan doen. Ze bleven in ons geval ook niet hangen in welke technologieën ideaal zouden zijn voor wat we willen, maar keken wat er was qua systemen en infrastructuur en gingen  daar direct mee aan de slag. Dat scheelt je uiteindelijk enorm in doorlooptijd en kosten.”


Uitdagende integraties

“De eerste fases van het BI-project zijn naar volle tevredenheid uitgevoerd en hebben duidelijk resultaat. Als een bakker nu start met produceren, krijgt hij via een scherm informatie te zien over bijvoorbeeld de instellingen van de machines en de planning. Bij alle  productielijnen wordt een grafiek op het scherm getoond, die laat zien hoeveel elk broodje afwijkt van de norm. Als hulpmiddel om bakkers beter te begeleiden in wat en hoe ze bakken. Hiervoor hebben we onder andere een integratie gerealiseerd met het systeem dat de dozen met broden weegt. Best een uitdaging omdat we daarvoor data uit verschillende systemen bij elkaar moesten brengen, wat in open overleg met verschillende leveranciers uiteindelijk goed is gelukt.”

Toekomstmuziek

“Het goede resultaat van de eerste fases van het BI-traject smaakt naar meer. In dit geval is dat bijvoorbeeld het digitaliseren van de bakkerij. We zijn nu samen met OVSoftware aan het inventariseren wat er moet gebeuren om gegevens van kwaliteitscontroles te digitaliseren en er vervolgens voor te zorgen dat ze in onze BI-systemen kunnen worden opgenomen en gebruikt. Het vooruitzicht op het potentieel dat we wellicht gaan aanboren, daar kan ik alleen al enthousiast van worden.”

Bekijk hier het uitgebreide klantverhaal.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw vraagstukken?