Fysieke samenwerking leidt tot de overwinning van Masters of Java 2020

Sinds donderdag 29 oktober mogen Maarten van der Zwaart en Thomas Withaar zichzelf wederom de titel: Masters of Java toe-eigenen. Drie keer op rij hebben zij samen meegedaan aan de competitie. En dit jaar zijn ze voor de tweede keer Masters of Java.

 “Dit jaar was de wedstrijd voor het eerst online, vanwege corona. Normaal zit je met z’n allen in een zaal, net als tijdens je schoolexamens, volledig afgesloten van de buitenwereld. Je hebt een laptop, een lokaal netwerk en een kladblokje. Deze keer was dat anders, omdat iedereen remote zat hadden we dus toegang tot het internet. De vragen voor deze editie van de wedstrijd waren echter creatief verzonnen waardoor er geen kant en klare oplossing op het internet te vinden was. Ik zat samen met Maarten in een vergaderzaal op ons kantoor; wij zaten als team dus wel bij elkaar. Dat is toch wel essentieel als je wilt samenwerken en het heeft ons dit keer wederom tot de overwinning geleid”, zegt Thomas.

“We gingen zo kalm en nuchter mogelijk de competitie in.”

Slow and steady
Hoewel de heren buiten de wedstrijden nog nooit hebben samengewerkt, zijn ze goed op elkaar ingespeeld. “We zitten op één lijn als het om de competitie gaat. Slow and steady wins the race. Zowel vorig jaar als dit jaar waren we het enige team die alle opdrachten hebben opgelost, waardoor we ook voor alle opdrachten punten hebben gescoord. We waren bij geen enkele opdracht het snelste met de oplossing, maar waar anderen sneller waren en soms een foutje maakten hebben wij in een rustig tempo alle problemen opgelost en zo ruim voldoende punten gescoord”, vertelt Thomas. De insteek van de Masters of Java was vanaf de eerste editie duidelijk: plezier hebben. “Dat is uiteraard het belangrijkst bij een zogenaamde funprogging wedstrijd”, vertelt hij verder. Ondanks dat lag de druk bij de winnaars wel hoog, want ze wilde hun eerder verkregen titel verdedigen. 


Toen en nu
NLJUG, de organisatie van de Masters of Java competitie hebben goed hun best gedaan om de opdrachten uniek te maken. Door de Corona-crisis heeft de wedstrijd remote plaats moeten vinden. Een groot verschil ten opzichte van vorig jaar zegt Thomas. “Met de remote situatie kon je je eigen tooling (ontwikkelomgeving) gebruiken en eventueel ook dingen op het internet opzoeken.” De opzet van de wedstrijd was voor zover mogelijk hetzelfde als vorig jaar zegt Maarten. “Een groot verschil was het ontbrekende contact wat je normaal met de andere deelnemers hebt.” Hij ziet de opdrachten als leuke puzzels die je uitdagen om een oplossing te bedenken en te maken. Voor Maarten zijn deze uitdagingen zijn dagelijkste werk. “Het is natuurlijk ook heel leuk om te zien dat je erkenning krijgt in hetgeen waar je goed in bent. Dat motiveert me ook om mee te doen!”

Maarten en Thomas hopen dat ze hun titel volgend jaar kunnen blijven verdedigen en zich ook in 2021 Masters of Java kunnen noemen!

Collega Jeroen Koers (Manager Operations) overhandigt een bon om de Masters of Java te feliciteren met hun fantastische prestatie. Zij mogen namens OVSoftware een eigen hoodie ontwerpen (kleur, design, model)