X-Terminators strijden met robot

De X-Terminators, een team van 11 enthousiaste middelbare scholieren van het Hofstad Lyceum in Den Haag, strijdt samen met ongeveer 100 andere teams uit 10 verschillende landen voor een plek in de “big final” in Amerika. Op 1, 2 en 3 april 2016 doen ze mee aan de FIRST Tech Challenge in Eindhoven.

xterminators working on it
scholierenteam X-Terminators working on it

Wat is de FIRST Tech Challenge?

De FIRST Tech Challenge is een wedstrijd die bestaat uit aantal opdrachten die moeten worden uitgevoerd door een robot. De robot is geprogrammeerd door het scholierenteam, genaamd de X-Terminators. De hardware (o.a. motoren, sensoren en game controllers) krijgen de teams aangeleverd. De robots hebben bij de start een afmetingen van 45x45x45 cm. Tijdens de wedstrijd mag de robot groter gemaakt worden bijvoorbeeld door een uitschuifbare arm te gebruiken. De software voor de robot moet door de scholieren zelf worden geprogrammeerd.

Hoe wordt de robot aangestuurd?

xterminators robot
Robot voor de FIRST Tech Challenge

Het nieuwe platform baseert zich volledig op de taal Java, wat ook wordt gebruikt voor Android-toestellen. Om deze reden gebruiken ze twee Android-toestellen die samen het hart van het softwaresysteem vormen om de robot aan te sturen. Deze twee toestellen staan continu in verbinding met elkaar door middel van WiFi-Direct. De telefoons communiceren via twee verschillende applicaties. Telefoon 1 is het “driver station” en telefoon 2 “robot controller”. Op telefoon 1 staat een app, die is ontwikkeld door USFIRST. Deze app mag (nog) niet worden bewerkt. Op telefoon 2 komt de applicatie te staan die de IT-ers van de X-Terminators naar eigen wens kunnen programmeren. In deze applicatie komen ook de “OP Modes” te staan, die zij via telefoon 1 kunnen “triggeren”. Aan telefoon 1 zijn tegelijk twee F310 Logitech controllers gekoppeld waarmee de “OP Modes” worden bestuurd.

Wat gebeurt er precies tijdens de wedstrijd?

Xterminators team
“X-Terminators” kandidaat voor de FIRST Tech Challenge

De FIRST Tech Challenge bestaat uit twee periodes, de “autonomous_period” en de “driver_controlled_period”. Tijdens de “autonomous_period” is het de bedoeling dat de robot een set van taken geheel zelfstandig gaat uitvoeren zonder interactie van de bestuurders. Dit zal de robot doen door middel van “environment variables” en voorgeprogrammeerde routes. De “environment variables” worden via verschillende sensoren die op de robot worden geplaatst, aan de robot doorgestuurd om een bepaalde actie of opdracht uit te voeren.

De “autonomous period” duurt 30 seconden waarin we veel punten kunnen verdienen. Bij de “driver controlled period” is het de bedoeling dat twee bestuurders uit de X-Terminators de robot gaan besturen en taken laten verrichten. Ook hierbij wordt er weer gebruik gemaakt van sensoren die op de robot geplaatst zijn. De “driver_controlled_period” duurt 2 minuten.

Ondersteuning door OVSoftware

xterminators visiting ovsoftware
“X-Terminators” op bezoek bij OVSoftware in Den Haag

Over hoe meer geld het X-Terminator team beschikt, des te beter kunnen zij de robot  programmeren door het inschakelen van meer sensoren, die kostbaar zijn. OVSoftware geeft een financiële ondersteuning aan deze scholieren en wenst de X-Terminators veel succes met de laatste voorbereidingen op de wedstrijd. We zijn benieuwd naar jullie belevenissen en hopen uiteraard op één van de felbegeerde plekken in Amerika!

Meer weten over X-Terminators: Bekijk hun de coole website!