Terugblik stage OVSoftware portaal

Mijn naam is Robin Dittrich. Onlangs heb ik stage gelopen bij OVSoftware voor mijn studie HBO-ICT aan het Saxion in Enschede. Ik ben via Talent-IT Twente bij OVSoftware terecht gekomen. Er lag namelijk een hele leuke opdracht die mij erg gaaf leek om uit te werken.

De opdracht was om een portaal te bouwen voor intern gebruik bij OVSoftware. De programmeertaal die hierbij zou horen is C#. Heel gaaf, want hier had ik nog nooit mee gewerkt. Ook zou deze opdracht voornamelijk bestaan uit backend ontwikkeling. Tijdens mijn stage wilde ik hier ook graag meer ervaring in opdoen.


Dit waren een aantal belangrijke onderdelen van de opdracht:

Kennisgroepen
Kennisgroepen zijn groepen waarbij de werknemers van OVSoftware zich kunnen aanmelden om meer kennis op te doen over bepaalde onderwerpen.

Evenementen
OVSoftware en de kennisgroepen moeten evenementen kunnen inplannen om zo bekend te maken aan de werknemers wanneer een evenement gepland staat.

Links
Om het portaal makkelijker bruikbaar te maken als homepagina moeten links worden geïmplementeerd. Hiermee kunnen gebruikers gemakkelijk naar een andere website navigeren. Deze links kunnen gebruikers zelf aanmaken.

Alles is gebouwd op een ASP .NET MVC backend gekoppeld aan een Entity Framework Core database. Voor de frontend is gebruik gemaakt van Bootstrap. Om in te loggen is er ook een koppeling gemaakt met Azure AD. Deze active directory bevat alle gebruikers van OVSoftware. Hiermee is het mogelijk om één keer in te loggen met een OVSoftware account. Daarna pakt het portaal automatisch de juiste gegevens. Deze technieken waren grotendeels al voor mij uitgekozen, omdat ik dit project overnam van een eerdere stagiair.

Ik heb de eerste paar weken van mijn stage gebruikt om ASP .NET te leren. Ik had hier niet veel moeite mee, omdat C# aardig lijkt op Java waar ik al aardig wat ervaring mee heb vanuit school.

Aan het einde van de stage is er een portaal opgeleverd dat alle belangrijke wensen bevat van de OVSoftware werknemers.

Het portaal is een volledige webapplicatie die allerlei info geeft over de kennisgroepen van OVSoftware. Ook is het mogelijk om de laatste nieuwtjes te bekijken en je aan te melden voor evenementen.

Ik heb mijn stage erg fijn uit kunnen voeren bij OVSoftware ondanks de coronasituatie. De collega’s zijn erg gezellig en er wordt hard gewerkt. Helaas moest ik het grootste deel van de stage thuiswerken. Voor mij was dit gelukkig geen groot probleem aangezien ik een fijne en rustige plek heb om te werken.


Ik ben erg blij met het resultaat van de stage. De opdracht is heel mooi uitgewerkt en opgeleverd.
Het was helaas niet meer mogelijk om tijdens de stage het portaal ergens online te kunnen zetten. Maar ik hoop dat dat snel lukt!