TEQnation 26 april 2018

TEQnation: The Future is Smartblank

Op 26 april 2018 is onze collega Joël een dag naar TEQnation in de Jaarbeurs te Utrecht geweest. Lees hier zijn bevindingen van deze dag!

“Om negen uur begon de eerste presentatie waar ik naartoe ben gegaan: ‘Where Watson meets Sherlock’. Deze presentatie ging over het automatisch detecteren van frauduleuze banktransacties met behulp van Artificial Intelligence. Van de 15 miljoen transacties die per dag worden verwerkt, zijn er gemiddeld zo’n 20 frauduleus. Hiervan wordt ongeveer driekwart automatisch door het AI systeem gevonden.

Twee koppen koffie en twee korte keynotes later (over Blockchain en propaganda met behulp van AI), ging ik naar de presentatie ‘Prototyping VR in VR’. Dit ging voornamelijk over het maken en bewerken van simpele Unity3D scenes in VR, met behulp van de ‘Unity Editor XR’ plugin. Er kwamen verder nog andere interessante onderwerpen voorbij: ‘Google Blocks’: een tool waarmee je in VR simpele 3D modellen kunt maken, https://poly.google.com/: een website waar je 3D modellen kunt downloaden voor prototyping en ‘Google Light Fields’: een technologie waarmee een soort 3D panorama foto gemaakt kan worden waarbij je nog beperkte bewegingsvrijheid hebt als kijker. Als je zo’n ‘foto’ in VR bekijkt kun je binnen een bol met een diameter van 70 cm je hoofd vrij bewegen, waarbij alles wat je dan ziet overeenkomt met hoe het er in werkelijkheid uitziet, inclusief meebewegende lichtreflecties. De volgende presentatie die ik bezocht, ‘Simulating the Dutch railroads with Unity3D’, ging o.a. over het produceren van maintainable code in Unity3D projecten. De oplossing die zij hiervoor gebruikten was om het grootste deel van de code in een los project buiten Unity3D te plaatsen, wat de maintainability ten goede kwam, maar waardoor het testen wel meer tijd kostte.

Na de lunch waren er weer twee korte keynotes, dit keer één over Big Data en één over ‘Homey’: een apparaatje waar je (praktisch) alle smart devices in je huis aan kunt koppelen. Met ‘Homey’ kun je vervolgens allemaal programma’s instellen die dan automatisch je smart devices aansturen op basis van regels die je zelf kunt instellen.
Na de keynotes ging ik naar ‘Beam me up–Holographic telepresence using the Hololens’ waarbij we een demonstratie kregen waar één persoon in 3D gefilmd werd met een Kinect camera en een ander zijn hologram zag door een Hololens.
Als laatste heb ik ‘Learning to fly’  bezocht, waar een uitleg werd gegeven over hoe een team van TomTom een drone heeft geleerd om zelfstandig om obstakels heen te navigeren, op basis van o.a. optical flow en neural networks.”