Stappenplan voor het verminderen van technical debt

Onlangs kregen wij het verzoek van een organisatie met behoorlijk wat technical debt. Ze hadden al lange tijd geïnvesteerd in het opbouwen en onderhouden van hun software applicaties, maar de druk op de operaties bleef onverhinderd hoog.

De directie besloot in te stemmen om de technical debt serieus aan te pakken. Om dit voor elkaar te krijgen, investeerden ze in nieuwe hulpmiddelen zoals automatiseringstools en verbeterde processen voor het monitoren van prestaties. Als gevolg hiervan begonnen er kleine verbeteringen plaats te vinden die uiteindelijk leidden tot grotere successen.

Ondanks dat er al veel is geschreven over de technical debt, teistert het nog altijd veel organisaties. Het kan een enorme last zijn op de operatie, die innovatie afremt en bedrijven verhindert vooruit te gaan. In dit stappenplan vindt u manieren om de technical debt in uw eigen legacy-omgeving te herkennen en te verminderen. Door deze stappen te volgen, kunt u uw bedrijf wendbaarder en efficiënter maken.

1. Identificeer de technical debt in uw bestaande omgeving

Het is belangrijk uit te zoeken welke delen van de applicatie (binnen het landschap) de meeste operationele problemen veroorzaken en onmiddellijke aandacht vereisen. Zijn er bijvoorbeeld bekende dan wel verwaarloosde bugs en/of verouderde technologieën die moeten worden verholpen? Vermoedelijk loopt u dan al direct een risico op de kwetsbaarheid van uw applicatie landschap zonder het te weten. De ontstane zwakke plekken in de beveiliging kunnen niet altijd eenvoudig gevonden worden maar daar is een oplossing voor.

2. Legacy-code herschrijven in kleine gecontroleerde stappen

Het herschrijven van delen van verouderde code kan een goede manier zijn om de technical debt te verminderen en toepassingen efficiënter en betrouwbaarder te maken. Na het verfrissen van de code is het weer mogelijk om ook uw landschap te upgraden naar een nieuwere versie. Of juiste applicaties te schrappen die uw niet meer gebruikt zonder dat u zich daar Het uitbesteden van deze taak kan ook een haalbare optie zijn, omdat organisaties dan kunnen profiteren van de expertise en middelen van externe ontwikkelaars. Dit zorgt niet alleen voor een versnelling (waar uw stakeholder al blij van worden) dat de code tijdig wordt herschreven, met alle noodzakelijke functies, maar verlaagd ook de totale ontwikkelingskosten kosten. Dat is nog los van de zorgen die u niet meer heeft als het landschap up-to-date is.

Gebruik moderne ontwikkelingstechnieken

Het gebruik van moderne ontwikkelingstechnieken kan de kwaliteit en betrouwbaarheid van een applicatie aanzienlijk verbeteren. Automatisering bij het testen en deployen helpt bijvoorbeeld bij het verminderen van fouten en het risico op technical debt in de software. Gespecialiseerde tools voor development operations (DevOps) kunnen ook helpen bij het beheren van complexe systemen met meerdere applicaties, waardoor je kostbare tijd bespaart die anders zou zijn verspild aan handmatige taken. Deze tools staan open voor verdere integratie met bestaande systemen, wat leidt tot betere prestaties en stabiliteit voor de applicatie. Keep it simple lijkt simpel maar is het in praktijk vaak niet.

3. Nieuw beleid opstellen

Een nieuw beleid kan betekenen dat de codebase en applicatie landschap regelmatig wordt gecontroleerd op mogelijke problemen, dat er ruimte wordt gecreëerd voor het aanpakken van bestaande problemen en dat software-ontwikkelaars de tijd krijgen voor refactoring.

Het is een grote opgave om de technical debt volledig weg te werken, terwijl uw andere softwareprojecten hier niet onder leiden. Immers uw stakeholders blijven vragen om nieuwe features. Capaciteit is hierin vaak de grootste boosdoener. Met onze aanpak kan u tegelijkertijd de technical debt aanpakken en uw andere projecten maximaal bezetting geven met als doel het totale applicatie landschap onder controle te houden en tegelijkertijd de kosten te verlagen.

4. Proactief beheren en onderhouden

Proactief beheren en onderhouden van uw software landschap helpt bij het voorkomen en verminderen van technical debt. Door preventief te monitoren op het gebruik van uw software en versies wordt eerder zichtbaar waar onmiddellijke verbeteringen mogelijk zijn. Zo blijft u op de hoogte van hiaten die technical debt kunnen veroorzaken voordat ze echt een groter probleem worden. Voor uw software development teams is het gewoonweg niet mogelijk om alles bij te houden en te weten welke versie van welke product of taal binnen het volledige landschap een bug of risico bevat. Proactief beheer kan daarbij helpen om implementatiefouten te voorkomen voor het naar productie gaat, wat direct ook bijdraagt aan het verminderen van operationele problemen.

Wat als u er niets aan doet?

Het aanpakken van technical debt is altijd het meest verstandige, maar soms zou u zich liever willen focussen op andere prioriteiten. We weten allemaal hoe het werkt als er bij voorkeur morgen iets af moet omdat klanten er op zitten te wachten. Een goede afweging tussen de kosten en voordelen van het wegwerken dan wel opnieuw voorkomen van de technical debt is dan noodzakelijk. Als de complexiteit hoog is, kan het herstel veel tijd in beslag nemen. Er dient dan wel – met argumenten – inzichtelijk te zijn waarom iets bijvoorbeeld langer duurt, hier komen wij om de hoek.

Als IT-manager wil je de meest betrouwbare oplossing voor het beheren van technical debt. Met onze hulp krijgt u direct toegang tot ervaren softwarespecialisten en de beste technologieen op het gebied van beheer, monitoring en onderhoud om ervoor te zorgen dat jouw systemen optimaal functioneren. Wij gaan aan de slag om uw technical debt tot een minimaal te verwerken, risico’s te mitigeren zodat u uw handen weer vrij heeft om te focussen op belangrijkere prioriteiten.


Meer inzicht met een Software X-Ray


Stoort technical debt uw dagelijkse operatie?

Uw business continuïteit is onze prioriteit.

Relevante downloads: