SIG-richtlijnen voor softwarekwaliteit nu ook toegepast bij blockchain- projecten

Als specialist in het ontwikkelen van maatwerk software onderschrijven wij al bijna 50 jaar het belang van goede kwaliteit software. Om deze kwaliteit ook extern aan te kunnen tonen, passen wij de 10 kwaliteitsrichtlijnen van de Software Improvement Group (SIG) toe in het ontwikkelproces. Meest recent gebeurde dat in een blockchain pilot waarbij de ontwikkelde oplossing uiteindelijk moet leiden tot de traceerbaarheid van de kwaliteit en herkomst van grondstoffen in de voedselindustrie.

Kwaliteit bepaalt onderhoudskosten en voorkomt uitval en storingen

 “Natuurlijk kun je er ook bij het ontwikkelen van software voor kiezen om minder secuur te zijn en waar mogelijk wat korter door de bocht te gaan om sneller te kunnen leveren,” vertelt Marte ten Dam, Manager Operations bij OVSoftware. “Maar dan krijg je vroeg of laat de rekening gepresenteerd. De kwaliteit van de geschreven code heeft namelijk direct invloed op de onderhoudbaarheid van maatwerk software en is bepalend voor de mate van efficiency en kostenbesparingen die je uiteindelijk kunt realiseren. Slechte kwaliteit software betekent dat het lastiger is om fouten op te sporen, wijzigingen maken kost meer tijd en bovendien is het risico op uitval en storingen groter. Nu software steeds meer geïntegreerd is in het primaire bedrijfsproces en het IT landschap vaak een lappendeken is van verschillende standaard en maatwerk pakketten, wordt het steeds belangrijker dat de kwaliteit van software goed is.

Richtlijnen SIG voor continue monitoring software kwaliteit

Het maken van goede software is een vak apart en datzelfde geldt voor het bepalen van de kwaliteit van ontwikkelde code. Daarom gebruiken wij bij de ontwikkeling van onze maatwerksoftware de tien kwaliteitsrichtlijnen van de SIG. Hiermee kun je tijdens het hele ontwikkelproces met een gestandaardiseerde aanpak de kwaliteit van je broncode in de gaten houden. Een van die richtlijnen is bijvoorbeeld dat de software is opgebouwd uit korte code-eenheden. Voordeel hiervan is dat deze makkelijk te testen en analyseren zijn en eenvoudig kunnen worden hergebruikt. Doordat wij ons houden aan de SIG-richtlijnen, hebben onze klanten een extra bevestiging dat de software die wij opleveren goed onderhoudbaar en makkelijk aanpasbaar is.  

Aantoonbare softwarekwaliteit bij blockchain-toepassing

Onlangs hebben wij voor een speler in de voedselindustrie een pilot uitgevoerd waarbij een toepassing van blockchain-technologie uiteindelijk moet leiden tot de traceerbaarheid van kwaliteit en herkomst van grondstoffen die in voedsel worden verwerkt. Met de toepassing van de SIG-richtlijnen in dit project, laten we ook hier zien dat wij op een verantwoorde manier software ontwikkelen.


Wil je vrijblijvend van gedachte wisselen over  kwaliteit softwareoplossingen voor jouw bedrijf of organisatie? Neem contact met ons op.

Zie voor meer informatie: Sofware oplossingen