• Home
 • Nieuws
 • OVSoftware winnaar op de Odyssey Hackathon!
Odyssey Hackathon

OVSoftware winnaar op de Odyssey Hackathon!

Groningen – 11 t/m 15 april 2019, de derde editie van het grootste Blockchain en Al evenement, de Odyssey Hackathon!

In de oude suikerfabriek in Groningen werd voor de derde keer de grootste hackathon op het gebied van Blockchain en Al wereldwijd gehouden. In verschillende tracks is door 100 teams in 48 uur gewerkt aan innovatieve oplossingen voor uiteenlopende vraagstukken. Binnen de track “Rethink retirement”, ingebracht door APG, heeft OVSoftware de eerste plek binnengehaald op het onderwerp: ‘Value Before Retirement’

De uitdaging

APG is een van de grootste aanbieders van pensioendiensten in Nederland en wereldwijd. APG heeft de uitdaging gesteld om met nieuwe oplossingen te komen om deelnemers eerder te betrekken bij hun pensioen en waarde te creëren voordat zij met pensioen gaan. Tot nu toe hebben pensioendienstverleners alleen zichtbaar toegevoegde waarde voor hun klanten na hun pensionering, wanneer deze een maandelijks pensioen ontvangen. Hierbij kon gebruik gemaakt worden van de uitgebreide kennis en inzichten van APG.

De oplossing: RETI – een digitale pensioenmunt

Pensioendienstverlener beleggen pensioenpremies waarbij deelnemers geen zeggenschap hebben over hetgeen waarin belegd wordt. Met de oplossing van het OVSoftware-team wordt het mogelijk om te kiezen en investeren in de wereld waarin de deelnemer graag wil leven wanneer hij of zij met pensioen gaat.

OVSoftware heeft zich voor haar oplossing laten inspireren door de ambities en doelen van APG voor 2025 en creëerde de RETI, een digitale pensioenmunt.

blank
De oplossing in beeld

Elke deelnemer aan een pensioenfonds krijgt 100 RETI per maand waarmee gestemd kan worden op investeringsprojecten. Zodra een project voldoende stemmen (RETI) heeft gaat het pensioenfonds in dit project beleggen. Via gamification wordt de deelnemer beloond met badges behorende bij het duurzaamheidsdoel van het project. Dit maakt het mogelijk om andere deelnemers te enthousiasmeren om bij te dragen aan hetzelfde doel.

RETI voegt sociaal kapitaal toe
Met de komst van het internet is het business model van de 21ste eeuw een platform geworden. Een platform biedt een coördinerende rol, analyseert de behoefte van de klanten en faciliteert optimaal.
De waarde die hiermee wordt gecreëerd staat bekend als sociaal kapitaal. De RETI voegt sociaal kapitaal toe. De voordelen hiervan zijn:

 • Betrokkenheid
  Het zorgt voor betrokkenheid met haar leden en ook met de goede doelen. Deelnemers en goede doelen krijgen een podium en voelen zich daardoor verbonden met APG. Een shift van product (lineair) denken, naar community denken.
 • Bewustwording
  APG kan bewustwording creëren bij jongeren en haar verhaal laten vertellen op social media (storytelling by the people)
 • Know your customer en slim investeren (in andere vormen van kapitaal)
  Het wordt steeds belangrijker om te luisteren naar de klant en “slimme” investeringen te doen. Zijn gepensioneerden wel op zoek naar het hoogste rendement? Of willen ze graag invloed uitoefenen en investeren in initiatieven die bijdragen aan hun welzijn?
 • Vertrouwen en trots
  Betrokkenheid, het luisteren naar de klant en meer transparantie zal het vertrouwen versterken en de APG werknemers trots maken.

De techniek: Blockchain

De Ethereum Blockchain is gebruikt om transparantie te creëren in de keten en te garanderen dat de pensioendienstverlener heeft geïnvesteerd in ‘uw’ doel. De oplossing zorgt voor betrokkenheid, transparantie en waarde. Oftewel ‘Value Before Retirement’!

Bekijk hier het interview met het winnende team