OVSoftware Winnaar 2020: Odyssey Momentum

Ook dit jaar hebben we meegedaan aan de Odyssey hackathon. We hebben ons gefocust op de challenge van TVM: “Circular Economy for Freight Packaging”. De hackathon is volledig verplaatst naar een online event en had een indrukwekkende omgeving. We hebben goed geluisterd naar de input van de stakeholders en andere experts uit de hackathon. Voor de challenge hebben we een protocol ontwikkeld wat ervoor zorgt dat data vertrouwelijk gedeeld kan worden en waar alle huidige systemen op aan kunnen sluiten. Met onze oplossing hebben we de eerste plaats veroverd in deze track!

 

Odyssey werd vorig jaar november geopend in de Ridderzaal in Den Haag. We zijn ook naar de Odyssey Connect geweest op 4 en 5 februari om te bekijken welke challenge het beste bij ons paste.  Al snel hebben we ons gefocust op de challenge van TVM over “Circular Economy for Freight Packaging”. Deze challenge past goed bij onze kennis van logistiek en transport. Ook kennen we de problemen die spelen in de sector. We zagen de relevantie van dit probleem en wilde graag bijdragen aan een oplossing.

De challenge, “Circular Economy for Freight Packaging”, gaat erover hoe ladingdragers (Reusable Transport Items) niet getraceerd kunnen worden op dit moment. Er zijn vele verschillende systemen waarin de ladingdragers worden bijgehouden, maar deze systemen zijn niet aan elkaar verbonden. Verder is de data gevoelig en willen de stakeholders niet alle data volledig delen. 

Door de Corona werd de hackathon dit jaar helaas uitgesteld maar afgelopen weekend hebben we toch kunnen genieten van een online hackathon, Momentum. Er was een virtuele omgeving opgezet voor samenwerking die voelde als een futuristisch spel. Het was zeer indrukwekkend om te zien hoeveel Odyssey heeft gebouwd in een korte tijd.

 

Vrijdag 13 november zijn we begonnen met brainstormen. We hadden eerder gesprekken gehad met de verschillende stakeholders. Toch was het lastig om met een goede oplossing te komen voor dit probleem en hebben we tot diep in de nacht gebrainstormd.

Zaterdagochtend hebben we besloten ons te focussen op een protocol. Dit protocol is opgezet zodat verschillende bedrijven gemakkelijk een kleine hoeveelheid gegevens over ladingdragers kunnen delen. Dit hebben we verder uitgewerkt door minimale gegevens over de events van de ladingdrager te delen via de Blockchain.


In ons toekomstbeeld willen we voor elke partij een connector maken die het protocol implementeert.  De connectoren communiceren met de Blockchain maar ook met elkaar, om ervoor te zorgen dat de data enkel met partijen gedeeld wordt waarmee een vertrouwensband is.

We hebben voor ons prototype de IOTA Blockchain gebruikt. Dit is een Blockchain concept wat goed kan opschalen. Ons prototype heeft twee connectoren die events op de Blockchain kunnen zetten en eruit kunnen halen volgens ons protocol. Er waren ook specialisten van IOTA aanwezig die ons hebben geholpen met het opzetten van deze communicatie. We hebben ook een front-end ontwikkeld om deze features te kunnen tonen.

De deadline was om 15.00 uur en 5 minuten daarvoor (!) waren we pas klaar met programmeren en testen. Vervolgens hebben we onze oplossing gepresenteerd. Voor het resultaat hebben we een nachtje moeten wachten, dat werd op maandag gepresenteerd.

 


Om 11:00 (maandag 16 november) hoorden wij dat we de winnaars van onze track zijn geworden.

We zijn erg blij met de oplossing die we hebben neergezet en kunnen niet wachten om dit verder te ontwikkelen!

Collega’s: Martin Aarnoudse, Jaap Vriend, Murat Yilmaz, Leo Stelloo, Thomas Withaar, Bas Rademaekers en Josephine Rutten, allen van harte gefeliciteerd met deze topprestatie.