+31 (0) 53 30 33 600       

Low-code – Wat moet je ermee (en wat niet)?

blog 2 van 3 

Bij OVSoftware hebben we in de afgelopen tijd veel kennis opgedaan om onze klanten te helpen bij de afweging low-code of traditioneel software ontwikkelen en welke low-code platform hier het beste bij past. In het vorige blog over dit onderwerp hadden we al gezien dat de keuze low-code of traditioneel programmeren voor een groot deel afhankelijk is van het probleem dat je met het te ontwikkelen systeem op wilt lossen. Welk low-code platform hier het beste bij past, wordt bepaald door andere elementen die hierbij een rol spelen. In dit blog gaan OVSoftware collega’s Lucas Harbers (Business Developer) en Emil Cristen (Chief Technology Officer) in op wat overwegingen zijn om low-code juist wél of níet in te zetten.


Lucas: “Ik zie dat efficiency in veel gevallen de doorslag geeft om te kiezen voor low-code software ontwikkeling. Je hoeft in de basis niet meer te programmeren, processen breng je visueel in kaart. Hiermee kun je veel sneller en efficiënter inspelen op de actuele vraag van de business. Het werkt een beetje als met een stroomdiagram: als je weet hoe het proces loopt, dan kun je op basis daarvan eenvoudig de nodige modellen genereren.”

Emil: “Je maakt hierbij bovendien gebruik van de intelligentie van het low-code platform waardoor  de gewenste applicatie als het ware onder je handen ‘tastbaar’ wordt. Het platform zorgt ervoor dat er een database wordt gemaakt voor gegevensopslag en een front-end waarmee je heel vlot data entry kunt faciliteren. De klant ziet daardoor direct of zijn wensen goed uitpakken of dat er toch betere opties zijn die je vervolgens vele malen sneller dan met traditioneel codeschrijven kunt ontwikkelen.”


“Als klanten legacy systemen om willen zetten naar moderne, hedendaagse en op de toekomst voorbereide applicaties, dan is low-code in veel gevallen zeker een optie” aldus Emil. “Je kunt (delen van) het oude systeem inlezen in het low-code platform en deze vervolgens verder naar nieuwe inzichten vormgeven. Bij supercomplexe IT-vraagstukken vind ik low-code een minder voor de hand liggende optie omdat je dan al heel snel het paard achter de wagen spant. Kies je voor low-code, dan is het belangrijk dat je goed kijkt naar de juiste match qua in te zetten platform. Elk low-code platform heeft sterke punten die goed bij een specifieke situatie passen.”

“Wie gaat er uiteindelijk aan de slag met de ontwikkelde applicaties?” Het is een vraag die Lucas klanten altijd stelt. “We weten het allemaal: goede hardcore IT’ers liggen niet voor het oprapen. Met low-code kan in principe iedereen met affiniteit met IT zélf aan de slag. Als mensen in de business zelf eenvoudig aanpassingen kunnen maken in systemen, kan je IT-afdeling zich concentreren op de complexere vraagstukken.”


Lucas: “Bijna alle low-code platformen zijn multi-inzetbaar waarmee je als bedrijf technologisch kunt voorsorteren op de toekomst. Installeer het platform op je eigen locatie of in de cloud. Bij dat laatste kun je ervoor kiezen of je het platform bij een derde partij laat hosten of dat je gebruikmaakt van de hostingservices van de leverancier van het low-code platform waardoor deze supersnel in kan grijpen bij problemen op het platform.”

Emil: “Je bepaalt daarmee dus eigenlijk zelf de mate waarin je ontzorgd wilt worden. Maar let op: alles heeft zijn prijs. Hoe zit het met je afhankelijkheid van de leverancier? Een low-code platform wordt via een licentiemodel beschikbaar gesteld en de leverancier bepaalt zelf of en wanneer hij dit model aanpast. Welke hosting past het best bij jouw infrastructuur en systemen? En ook kostentechnisch moet je iets dieper graven voordat je kunt zien wat low-code en traditionele software ontwikkeling en diverse manieren van hosten je nu precies kosten.”

 Wil je weten of low-code een goede optie is voor jouw IT-vraagstukken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via lucas.harbers@ovsoftware.com of 06-20367605

blank

Contact

Wil je meer informatie over OVSoftware?
Neem dan contact op.

Werken bij OVSoftware

Wil je meer weten over onze bedrijfscultuur en vacatures?
Bekijk dan onze werken bij pagina

Branches

Wil je meer weten over de branches waarbinnen OVSoftware actief is?
Bekijk de branches.

Referenties & Projecten

Lees hier klantreferenties en door OVSoftware begeleide lopende en afgeronde projecten waar wij trots op zijn.

Over ons

OVSoftware is één van de eerste softwarebedrijven van Nederland.
Lees meer over ons.

Volg ons op

Chat openen