Low-code – Wat is het en hoe maak je de juiste keuze

blog 1 van 3 

Low-code is bezig aan een stevige opmars en heeft in de huidige crisistijd laten zien dat het bedrijven helpt om hun digitale processen flexibel en weerbaar te maken. Het is echter zeker niet het beste antwoord op álle uitdagingen. Bij OVSoftware hebben we in de afgelopen tijd veel kennis opgedaan om onze klanten te helpen bij de afweging low-code of traditioneel software ontwikkelen. En als de keuze op low-code valt, hen te adviseren welk platform daar het beste bij past. We gaan met Emil Cristen, Chief Technology Officer, in gesprek over de verschillende aspecten van low-code en wat dit voor klanten betekent.

Wat is low-code
Emil: “Eigenlijk zou ik dit in mijn functie als CTO niet moeten doen, maar ik kan het niet laten. Bij elke nieuwe ontwikkeling ga ik mijzelf toch weer verdiepen in de materie die erachter zit omdat ik wil weten hoe het werkt. Zo ook bij low-code, een manier van software ontwikkelen waarbij je meer configureert dan programmeert.” “Met low-code krijg je als klant veel sneller een idee van hoe de uiteindelijke software eruit gaat zien en hoe je specifieke functionaliteit in kunt zetten.” “Niemand zit te wachten op ellelange gesprekken, uitgebreide specificaties die eindeloos worden geëvalueerd en bijgesteld. Om vervolgens maanden niets te horen en dan een systeem te zien dat direct bij oplevering al niet (meer) aan alle eisen voldoet. Daarom passen wij in vrijwel alle projecten een agile manier van werken toe waarin we de klant aan de hand meenemen in het proces door middel van korte ontwikkelsprints. Low-code voegt daar nog een extra dimensie aan toe omdat je hiermee snel kunt laten zien hoe je een business proces omzet naar goed werkende software.”   

Neusje van de zalm
“We zien al een aantal jaren een trend dat klanten op zoek zijn naar meer maatwerkachtige oplossingen voor CRM- en ERP-systemen,” gaat Emil verder. “Ze willen niet meer zo diep in de buidel tasten en betalen voor heel veel functionaliteit waarvan ze uiteindelijk in de praktijk maar 10% gebruiken. Low-code kan in deze gevallen een oplossing zijn om het anders te gaan doen.” “Je kunt low-code gebruiken bij het van scratch af aan ontwikkelen van een nieuw systeem, waarbij je echt het neusje van de zalm kunt realiseren. Maar juist ook wanneer je een ouder, groot en lastig onderhoudbare applicatie, zogenaamde legacy software, wilt moderniseren. Stel je hebt een applicatie ontwikkeld met technologie van leverancier X, die na verloop van tijd aangeeft betreffende versie niet meer te ondersteunen. Zet je de applicatie vóór die tijd niet om naar een nieuwere versie, dan kun je vanaf het end of life-moment het door jou ontwikkelde systeem niet meer aanpassen. Met low-code platformen heb je deze afhankelijkheid niet en kun je altijd blijven doorontwikkelen.”

Hulp bij het maken van de juiste keuze
Mogelijkheden genoeg dus, maar je moet wel goede keuzes maken. Maar dat blijkt lang niet altijd even eenvoudig. Emil: “Met low-code kom je dus snel van ‘niets naar iets’, kun je een applicatie tijdens én na de ontwikkeling op basis van voortschrijdend inzicht aanpassen en hoef je nooit meer bang te zijn dat de technologie zodanig veroudert dat je blijft zitten met een dinosaurus van een applicatie. In een snel veranderende omgeving kan de mate waarin een systeem veranderingen faciliteert, bepalend zijn voor het voortbestaan van je bedrijf. Maar gaat het om een stuk software dat rekenkundig en qua functionaliteit zeer complex in elkaar zit, dan moet je ook durven zeggen dat low-code wellicht niet de beste optie is.” Is de keuze wat betreft technologie gevallen op low-code, dan is de volgende stap om hier het beste low-code platform bij te kiezen. “Ook hier hebben klanten baat bij onze kennis en ervaring.” “Samen kijken we welk low-code platform het beste past, want ook hier zijn meer dan genoeg ‘smaken’ voorhanden in de markt. Gaat het om een groot systeem, nieuw te ontwikkelen of legacy, zijn integraties met andere systemen belangrijk, wil je combinaties maken met andere programmeertalen. Stuk voor stuk bepalende elementen voor het platform waarmee klanten snel, efficiënte en flexibele oplossingen ontwikkelen die hen de innovatiekracht geeft die ze nodig hebben.”