Low-code softwareontwikkeling voor een kleurenmengsysteem

Deel 2: de eerste sprints

Koninklijke Van Wijhe Verf is een Nederlands familiebedrijf en een van de grotere spelers in de decoratieve verfmarkt. Het interne projectteam is samen met ICT-professionals van OVSoftware bezig om een nieuw kleurenbeheersysteem te ontwikkelen met het low-code platform van Thinkwise. Het eerste deel van het drieluik over dit project beschrijft het evaluatietraject en de start van de opdracht in maart. 

Dit tweede deel valt midden in de realisatiefase in mei en het laatste deel wordt uitgewerkt kort na het opleveren van het resultaat in juli. We spreken telkens met dezelfde drie medewerkers van Van Wijhe Verf die elk vanuit hun eigen discipline nauw betrokken zijn bij dit project. Eric van Meerten is Sales Manager, Arjan Mulder Business Process Manager en Rik Koelma Senior Technisch Specialist

Een blij mens

Voor opdrachtgever en budgethouder Eric was een dergelijk ICT-project een nieuwe ervaring en hij keek erg uit naar wat er in de eerste sprint zou worden opgeleverd. Eric: “Na de eerste twee sprints kan ik alleen maar zeggen dat mijn (toch wel hoge) verwachtingen zijn uitgekomen. De eerste tussenpresentatie werd een week verschoven omdat er extra uren nodig waren voor de realisatie van de initiële versie van de applicatie. Ondanks een kleine bijstelling van het originele budget heb ik nog steeds het gevoel dat we in control zijn. De Agile stijl van ontwikkelen past goed bij het project en bij ons. De ontwikkelingen zelf worden door een klein team gerealiseerd en belanghebbenden zoals ikzelf kunnen periodiek meekijken. 

Het is goed dat ook de uiteindelijke gebruikers van het systeem nauw betrokken zijn bij de ontwikkelingen van het systeem. Er worden tijdens de presentaties veel vragen gesteld en dan blijkt dat aan de meeste dingen is gedacht. Maar waar dat niet het geval is, kunnen we op tijd bijsturen. Bijvoorbeeld op het gebied van gebruiksvriendelijkheid van het systeem waar soms nog net een stap extra moet worden gezet. Mijn collega Rik zit heel diep in de materie, is bijzonder druk met het project, maar weet de complexiteit van onze processen en werkwijzen goed over te brengen op de mensen van OVSoftware. Ik denk dat het voor hem ook heel fijn is om met dit soort specialisten te kunnen sparren omdat je dan tot de mooiste resultaten kunt komen. 

 

Daarnaast lukt het hem goed om de scope van het project strak in de gaten te houden, ondanks het feit dat er steeds meer vragen komen uit andere delen van de organisatie die ook mogelijkheden zien.

Ik ben een blij mens. In de tweede sprint zag je al dat het met het uiteindelijke ontwerp wel goed ging komen. De functionaliteit is nu al veel groter dan in het oude systeem ooit het geval was en de nieuwe structuur is logisch. Ik zou er zo mijn weg in kunnen vinden – iets wat ik bij het vorige systeem na twee weken heb opgegeven. Als ICT-partner hadden we geen betere partij kunnen kiezen dan OVSoftware omdat we nu beschikken over veel meer kennis en capaciteit. Met de oude bezetting was het nooit gelukt om in dezelfde tijd en met deze kwaliteit een systeem op te leveren. In de eerstvolgende sprint wordt vooral veel aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid van het systeem zodat we in de laatste sprint alleen nog maar de puntjes op de i hoeven te zetten. Het systeem zal uiteindelijk nog meer en nog complexere berekeningen uit moeten kunnen voeren dan we van tevoren hadden ingeschat. Ik ben nu vooral benieuwd hoeveel tijd de applicatie nodig zal hebben om na het invoeren van de klantgegevens een release op te leveren waarmee de kleurenmengmachine kan worden aangestuurd. We gaan het snel genoeg zien, want begin juli wordt de definitieve versie al opgeleverd.”

Agile werken

Na een initiële offerteaanvraag bij drie partijen en een demonstratie van de plannen, kwam OVSoftware als winnende IT-partner uit de bus. Arjan: “Ze lieten in alles zien dat ze ons begrepen, dat ze weten wat we willen. Je kunt echt merken dat de IT-professionals van OVSoftware over de nodige kennis en ervaring beschikken: ze weten precies waar we op moeten letten en komen met voorstellen en ideeën die we zelf nooit zouden hebben bedacht. Daarnaast was het persoonlijke contact gewoon prettig. Hetzelfde geldt voor de mensen van Thinkwise, het low-code platform dat we in gaan zetten. Bij een dergelijk project moet je elkaar kunnen vertrouwen en weten dat je samen de eindstreep kunt halen. Bij OVSoftware en Thinkwise is dat het geval.”


Benieuwd naar het hele verhaal? Lees hier verder en houd onze website in de gaten voor deel 3 van dit project. Benieuwd naar het eerste deel? Bekijk dan deze pagina!

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw vraagstukken?