IoT Tech Days 2016: “Leerzaam, met ruimte voor verbetering”

Twee weken geleden was het zover: IoT Tech Days 2016 in Jaarbeurs Utrecht! Ergin was erbij en doet verslag van zijn ervaringen.

Ergin: “Het was al uitverkocht, maar ik zat erbij, yeah! Samen met andere OVSoftware collega’s ben ik met een blanco mind naar de Tech Days gegaan, ik wilde mij laten overspoelen met alle nieuwe ontwikkelingen binnen Internet of Things (IoT). Helaas had ik niet de tijd om aan alle sessies mee te doen, dus maakte ik een selectie van een paar hands-on sessies die mij aanspraken, namelijk een hands-on sessie over 3D-printen (hoe verhoudt dat zich tot IoT?) en een hands-on sessie over eigen Linux distributies, die je kan draaien op je Rapberry Pi (cool!). De sessies werden afgewisseld met keynotes en lekkere cappuccino, pizza’s en broodjes.”

Wat vonden we ervan?

Ergin: “De indruk die ik eraan heb overgehouden. is dat we nog aan het begin staan van het echte IoT, terwijl de techniek eigenlijk al lang bestaat. De cirkel is nog niet rond, en de grootste ontwikkelingen van nu volgen uit apps op je smartphone en zelfrijdende auto’s. Deze cirkel wordt mooi gevisualiseerd door onderzoeks- en adviesbureau Gartner:

IoT1

  • Sense is door sensoren die data genereren al gedekt (Tesla e.o.)
  • Communicate zit nu in de lift dank zij LoRa (red.: netwerkcommunicatie voor machine-to-machine) en Cloud (The Things Network)
  • Analyze van Big Data is al een hype (Google en Facebook doen het al jaren)
  • Act begint nu op te komen en vergt veel aandacht. Het is misschien wel leuk om via je smartwatch te vernemen dat je deurbel ging of dat je lamp nog aan is, maar voor grote organisaties moet de Return On Investment meer zijn dan customer satisfaction alleen en eigenlijk direct een besparing – of extra winst – opleveren.

Voor mij als consument is het nog even wachten op de IoT-koelkast die mijn favoriete broodbeleg automatisch besteld via albert.nl als het op dreigt te raken. Maar dat duurt niet lang meer hoor, toch?”

Hoe waren de sessies?

Ergin: “Als je een demonstratie van een 3D-printer wilt geven bij de IoT Tech Days dan is het handig om uit te leggen wat 3D-printers met IoT te maken hebben. Als iemand het weet dan hoor ik het graag. Het meest bijzondere was nog wel de demo zelf. Een printje van een simpele behuizing voor een Arduino zou maar liefst 3,5 uur duren! Je raadt het al: de sessie was snel afgelopen.

IoT2

Een andere sessie die ik heb bijgewoond was een hands-on voor Linux! Cool! Wat mij daar is bijgebleven: “I love Yocto”. Yocto is een Linux configuratietool waarmee je custom kernels kan compileren met alleen de zaken die je echt nodig hebt, ideaal voor embedded systemen. Helaas werd deze hands-on ondersteund door één grote PowerPoint-slide met command line output erin verwerkt. Had ik toch maar meegedaan met de Hackatonsessie!”

Kansen voor OVSoftware

Ergin: “Er liggen hier zeker kansen voor OVSoftware! Sterker nog: we hebben namelijk al raakvlakken met IoT! Denk aan Simacan (red.: één van de ondernemingen binnen de OVSoftware Groep) of Davinci Dashboard voor Rijkswaterstaat. Ook Praktijk Proef Amsterdam waaraan wij aan hebben deelgenomen, is tijdens de CGI keynote als een IoT succes story verkondigd.”

En volgend jaar?

Ergin: “Volgend jaar zou ik zeker weer gaan. Ik ben wel benieuwd naar de stand van zaken tegen die tijd, omdat volgens de keynote sprekers veel ontwikkelingen zich in een stroomversnelling bevinden, dus misschien kom ik dan eindelijk mijn koelkast tegen. Dan laat ik de sessie over 3D-printers wel achterwege.”