IoT Tech Day 2017

IoT Tech Day 2017 – door Martin

Vorige week was ik aanwezig bij IoT Tech Day 2017. Een event waarvoor de halve wereld naar Nederland vliegt om erbij te kunnen zijn. Voor mij was het gelukkig wat makkelijker, ik hoefde maar een half uurtje met de trein. OVSoftware was goed vertegenwoordigd met drie collega’s uit Den Haag, Oldenzaal en Münster. De eerste sessie van de dag begon om 09:00. Na wat vertraging met de trein, een eindje lopen en registratie bij de ingang van het evenement, kon ik precies op tijd aanschuiven bij de sessie over de Microsoft HoloLens. Een apparaat die de echte wereld en de virtuele wereld bij elkaar brengt. ‘Mixed Reality’ zoals Microsoft het graag noemt.

Wat vonden we ervan?

Tijdens het evenement waren er ruim 1300 bezoekers aanwezig, kon je kiezen uit meer dan 50 sessies en waren er ongeveer 20 bedrijven vertegenwoordigd op de beursvloer. Redelijke aantallen, maar het voelde als een klein en gemoedelijk evenement. Wat ik vooral erg leuk vond, is dat je in een korte tijd ontzettend veel te weten kunt komen over vrij uiteenlopende onderwerpen. Denk aan data die gegenereerd wordt door IoT-apparaten, e-health, zelfrijdende auto’s, Augmented Reality etc. Een gave kans om hiermee zelf aan de slag te gaan in een hackathon of in de hands-on labs.

Hoe waren de sessies?

De sessies varieerde redelijk van elkaar. Sommige waren erg inspirerend en boeiend, andere een stuk minder. Dat hangt gewoon af van de spreker en het onderwerp, maar natuurlijk ook van mijn persoonlijke voorkeur. Vooral de HoloLens sessie was interessant omdat het een eerlijk verhaal was. Er werd duidelijk verteld wat de voor- en nadelen zijn van het apparaat en waar je op moet letten als je een app gaat ontwikkelen.

Na de gezamenlijke presentaties ben ik gaan knutselen met de IoT-kijkdoos. Dat is een kartonnen doos met een kijkgat waardoor je een huiskamer ziet. Deze huiskamer heeft RGB-verlichting, muziek en een tv die kan draaien. Dit alles wordt aangestuurd door een Arduino en een Android-app. Je kunt onder andere verschillende liedjes afspelen, verlichting aan/uit zetten en de binnenkant van kleur veranderen. Erg leuk om kennis te maken met de Arduino en ook daadwerkelijk te programmeren.

Op het eind ben ik samen met mijn collega’s naar de Hands-on lab geweest: een ‘e-Health & open-health workshop with MySingals + Node-Red + IFTTT’. Een boeiende workshop gegeven door twee enthousiaste Braziliaanse Java Champions. Hoe cool is het om tegen Google home te zeggen: ‘OK Google, start blood pressure’ en dat de bloeddrukmeter begint met meten. Dit wordt vervolgens uitgelezen via Bluetooth door een Python Script op de Raspberry Pi. Node-Red verwerkt deze data en verstuurt het via een MQTT-protocol naar de Broker in de Cloud. Vervolgens wordt dit via Node-red weer uitgelezen door je eigen laptop en op een dashboard getoond (zie: Figure 1 Bluetooth Blood Pressure + Raspberry Pi). Dit kan dus met allerlei apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een weegschaal die je vetpercentage, vocht en gewicht meet.

blank

 

 

 

 

 

 

Kansen voor OVSoftware

Als professionals heeft het veel toegevoegde waarde als we weten wat er allemaal mogelijk is, maar ook wat nog niet mogelijk is. Op die manier kunnen wij de klant de juiste oplossingen geven. Een geweldig product biedt namelijk niet altijd de juiste oplossingen voor een bepaald probleem. Het is daarom van belang dat wij bij OVSoftware weten wat elk product kan. Zo kunnen we bij elke klant advies op maat bieden en wensen realiseren.

En volgend jaar?

Ik raad al mijn collega’s aan om erheen te gaan zodra ze de kans krijgen. IoT is een gebied dat steeds groter wordt en waar we steeds meer mee in aanraking gaan komen. Volgend jaar hoop ik zeker weer van de partij te zijn. Ik ben benieuwd welk producten er dan ‘hot’ zijn.