Hoe realiseer je kwalitatief goede code

 – Hou de codebasis klein (‘keep your codebase small’)

– Blog 4 – 

Kwalitatief goede software voorkomt hoge kosten voor onderhoud en aanpassingen, performance problemen, downtime, gegevensverlies en imagoschade. Vandaar dat we bij OVSoftware garant staan voor de goede kwaliteit van de softwarecode die we opleveren. Dit doen we onder andere door bij de ontwikkeling van maatwerk softwareoplossingen de tien richtlijnen voor codekwaliteit van de Software Improvement Group (SIG) toe te passen. In een serie van tien blogs leggen onze IT-specialisten uit wat deze richtlijnen zijn, hoe zij developers ondersteunen bij het schrijven van code en welke voordelen ze opleveren voor de klant.

Keep Your Codebase Small – wat houdt dat in? 

Het klein houden van je codebase is iets heel anders dan de richtlijn ‘Schrijf kleine functies’ waarin wordt aangegeven dat je maximaal 15 regels per functie schrijft. Een codebase is een verzameling broncode die wordt gebruikt om een ​​bepaald softwaresysteem, applicatie of softwarecomponent te bouwen. De bekende uitspraak less is more geldt ook zeker voor softwareontwikkeling: hoe kleiner de hoeveelheid code, hoe makkelijker het is om iets terug te vinden en om de software te onderhouden. Sommige applicaties/codebases bestaan uit grote hoeveelheden code, omdat voor elke nieuwe functionaliteit honderden regels code zijn geschreven. Dat maakt het geheel al snel complex. In dit soort applicaties moet je lang zoeken voor je de code vindt die een specifieke  functionaliteit aanstuurt en kost het bovendien veel tijd om op een goede manier de nodige correcties aan te brengen. Door de onoverzichtelijkheid is bovendien het risico dat er iets fout gaat groter. Als je de code splitst in verschillende codebases die allemaal verantwoordelijk zijn voor hun eigen functionaliteit en zorgt dat ze zelfstandig kunnen functioneren, dan is de software als geheel goed beheer(s)baar en te onderhouden.

blank

Sylvia Straub

Meer informatie? Neem contact met mij op!
blank


De richtlijn toegepast in de praktijk 

Om ervoor te zorgen dat elke codebase klein blijft, maak je telkens de afweging wat het doel en functionaliteit ervan is. Je stelt jezelf bij elke nieuwe functionaliteit de vraag welke waarde deze toevoegt voor de business of voor de gebruiker. Als de toegevoegde waarde van de functionaliteit groot is ten op zichtte van de hoeveelheid code die ervoor nodig is, dan wordt deze toegevoegd. Maar als de toegevoegde waarde relatief klein is ten opzichte van de hoeveel code die nodig is, dan wordt er in overleg met de klant besloten of deze functionaliteit (al dan niet in aangepaste vorm) gewenst is. Je moet te allen tijde voorkomen dat je code ontwikkelt puur en alleen omdat het mooi en uitdagend is, of omdat het technisch kan. De wens van de klant geeft in alle gevallen de doorslag – hij/zij moet tenslotte bepalen wat bepaalde functionaliteit waard is.


Source The Economics of Software Quality by Capers Jones
and Olivier Bonsignour (Addison-Wesley Professional 2012)


Dit levert de richtlijn op voor de klant

Ook aan deze SIG-richtlijn ligt divers onderzoek ten grondslag om te laten zien wat het uiteindelijke resultaat ervan is. Door projecten te definiëren in manjaren werk, hebben ze aantoonbaar gemaakt dat als een project groter wordt dan voorgeschreven, de kwaliteit ervan omlaag gaat, het project vertraging oploopt of zelfs faalt. In dat laatste geval wordt de applicatie waaraan is gewerkt nooit in productie genomen. Hou je de codebasis klein, dan neemt de kans van slagen dus toe.

Zo helpt de richtlijn mij als ontwikkelaar 

In sommige gevallen werk je alleen aan bepaalde functionaliteiten en heb je in het geval van meerdere codebases maar met een kleiner deel van de code te maken. Hierdoor is de code makkelijker te begrijpen waardoor je als ontwikkelaar bij de start op het project sneller nieuwe code op kunt leveren. Een kleine codebase betekent voor mij als developer dat specifieke stukken code makkelijker te vinden, sneller te begrijpen en eenvoudiger aan te passen én te testen zijn. Daarnaast loop je met minder code ook minder risico dat er na een aanpassing onverwacht (andere) dingen fout gaan die je van te voren niet had kunnen voorzien.


Over de auteur

Sylvia Straub is inmiddels alweer ruim 4 jaar werkzaam bij OVSoftware als IT professional. Tijdens haar studie chemie kwam ze in aanraking met website development en vond dat uiteindelijk zo boeiend dat ze de overstap maakte naar informatica. Sylvia is een gedreven full-stack ontwikkelaar met een voorkeur voor front-end ontwikkeling. Haar communicatieve vaardigheden, proactieve houding en sociale competenties leveren een belangrijke bijdrage aan het succes van de scrum teams waarin zij wordt ingezet.