Hoe waren de Techdays 2016?

MS TechDays 2016

Op 4 en 5 oktober vonden de Microsoft TechDays 2016 plaats. Ditmaal in het congrescentrum van de RAI te Amsterdam. Hieronder lees je de ervaringen van een aantal OVSoftware-collega’s die het evenement hebben bijgewoond. techdays-3

Rik
Rond de middag heb ik de sessie Thirty Months of microservices: “stairway to heaven or highway to hell?”. Dit was voor mij de meest interessante sessie van de dag. Gepresenteerd door Sander Hoogendoorn met een flinke dosis humor / zelfspot. Hier werd te allen tijde benadrukt dat het ontwikkelen van microservices moeilijk is, first rule of distributed architecture: don’t. Wat me vooral is bijgebleven is de term Bounded Context, welke ik al wel kende uit DDD, maar die wij als RGB+ nog te weinig toepassen op onze applicaties. Daarnaast was er een goede tip om een monolithische applicatie op te breken in kleinere services. Bekijk het (data)model van de applicatie en begin hier met het ‘ontleden’ van deze koppelingen in eigen contexten / services.

De sessie ‘Architecting your windows apps to work together, moving away from monolithic apps’ richtte zich vooral op UWP apps en het gebruik van Project Rome. Door mijn geringe ervaring met UWP was dit voor mij net iets te technisch. Wel interessant om te zien hoe een enterprise app kan worden opgebouwd uit verschillende plugins / extensions uit andere apps en hoe men gebruik maakt van ‘connected devices’ in je lokale netwerk of de cloud.

Laszko

De MS TechDays hadden dit jaar voor mij twee bijzondere aspecten. Ten eerste was ik op dag 1 standhouder bij onze stand van OVSoftware. Deze stand stond op een prachtige plek, bovenaan de trap naar de 1e verdieping, vlakbij de saladbar. Genoeg klandizie dus. We hebben honderden goodies uitgedeeld en tientallen gesprekken gehad. Niet mijn Core Business, maar leuk om te doen.

techdays-2De tweede dag was lekker traditioneel: iets te eten zoeken bij een van de vele cateraars, een sessie uitzoeken, bij een overvolle zaal aankomen, opnieuw een keuze maken en dan luisteren naar het verhaal. Meestal ging dit verhaal over nieuwe of al gelouterde javascripts libraries die ons werk enorm kunnen helpen. Maar ik kwam ook terecht bij de sessie genaamd: “Choosing the web’s future”. Peter-Paul Koch ging daarin juist tekeer tegen het overmatig gebruik van javascript libraries. Niet omdat ze niet nuttig zijn, maar omdat ze vaak zo veel meer kunnen dan nodig is en toch altijd maar weer in zijn geheel geladen moeten worden. Zijn stelling was dat een “echte” programmeur ook een webpagina moet kunnen maken in HTML en Javascript en zonder hulp van Angular, React, JQuery, enz.

Fong

Techdays begon voor mij met een leuke keynote van Corey Sanders die heel enthousiast over de nieuwe technologieën van Microsoft ging vertellen. Corey liet zien hoe snel en makkelijk je een applicatie vanuit Visual Studio 2015 kan uitrollen met een paar klikjes.

Microsoft is tevens begonnen met het promoten van hun Azure Container Service (ACS). Met ACS kunnen developers een cluster van virtual machines opzetten en beheren die gezamenlijk als taak hebben een applicatie te hosten. Naast de bekende Docker swarm orchestration tooling is Marathon on apache Meso ook beschikbaar in Azure. Eind vorig jaar was hier al een preview versie hiervan beschikbaar, maar nu is het ACS volledig beschikbaar in Azure.

Bij de sessie “Javascript 2016 voor C# ontwikkelaars” begon Rick Beerendonk met een leuke korte quiz waarbij iedereen aan moest geven of het getoonde stukje code op de sheet, C# of javascript was. Voordat de quiz begon, werd er gevraagd om met z’n allen te staan en diegene die een fout antwoord gaf, mocht daarna zitten. Uiteindelijk bleven er maar 3 van de 100 staan na 5 vragen. Hiermee toonde Rick aan dat Ecmascript 2016 (7th edition) veel op C# lijkt en dat sommige syntax moeilijk te onderscheiden is. Features zoals template strings, C# lambda expressie (JS arrow), C# namespaces (JS modules), Async & await (waarschijnlijk pas in ES 2017) zie je allemaal terug in Javascript.

Koen
techdays-3Tot enkele jaren geleden heette dit evenement nog de MS DevDays, maar de scope van het evenement is veranderd of beter gezegd met z’n tijd meegegaan. Door veranderingen in de wereld van software-ontwikkeling zie je dat het veld steeds breder en diverser wordt en dat Microsoft lang niet alles zelf (even) goed kan. De landscape-platen van Matt Turck zag je ook meerdere malen terugkomen. Buzzwords als Cloud, Internet-of-Things (IoT) en Big Data waren groots vertegenwoordigd op de MS TechDays. Daarnaast was ook het door MS opgekochte Xamarin, een .NET oplossing voor mobile apps, duidelijk aanwezig. Sommige buzzwords en frameworks van voorgaande jaren zoals MicroServices, Docker en AngularJS zag je alweer wat minder, hoewel nog steeds relevant. De hoge snelheid waarmee ontwikkeld moet worden, heeft ook z’n effect op de manier waarop we ontwikkelen. Continuous Integration (CI), Continuous Delivery (CD), geautomatiseerd testen en de Cloud voor elke stap in je OTAP.

De meest interessante sessies vond ik die van Mike James, over Xamarin en met name het nieuwe Xamarin Forms. En ook David Chappell (niet te verwarren met zijn bijna-naamgenoot), deed het leuk mbt bijvoorbeeld een intro tot Machine Learning. Afrader waren de sessies van Maarten Struys, die duidelijk niet dezelfde flair had. Een deel van de sessies is gefilmd, dus wellicht dat ze binnenkort online komen?

Overall vonden de collega’s het een geslaagde dag! Klein minpuntje: 45 minuten voor sommige sessies is echt te kort om goed de diepte in te kunnen gaan.