+31 (0) 53 30 33 600       

De een gaat met pensioen, de ander gaat (weer) programmeren

Hij typeert zichzelf als een ‘zeer ervaren ICT’er’ – en dat klopt bij Hans van Dijk voor 100%. Via een lerarenopleiding wiskunde en biologie en een bovenmatige interesse in cybernatica (1) komt hij op het spoor van computers en programmeren. Een passie die hem nooit meer loslaat. Nu, vlak voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd en na jaren actief te zijn geweest in commerciële functies, gaat hij opnieuw aan de slag als Cobol programmeur. Een buitenkansje voor de klanten van zijn werkgever, want ervaren Cobol programmeurs zijn op zich al schaars en zeker diegenen die daarnaast ook beschikken over goed zakelijk inzicht.

Van het een komt het ander

Als klein jongetje wilde ik piloot worden, maar wanneer mijn lijf tijdens militaire training aangeeft liever met beide benen op de grond te blijven, lijkt het leraarschap mij ook wel wat. Tijdens de opleiding kom ik op de Universiteit van Amsterdam voor het eerst in aanraking met minicomputers en leer er in Pascal programmeren. Het is zó interessant dat ik te pas en te onpas aan het experimenteren sla. In het kader van een biologie-onderzoek naar de verspreiding van zwarte panters bijvoorbeeld, waarin ik mijn verbaasde biologie en wiskunde leraren laat zien dat je met computers heel goed voorspellingen kunt doen over hun overlevingskansen. Via wat omzwervingen en het leren van diverse andere programmeertalen, kom ik begin jaren 80 als informatieanalist binnen bij een bedrijf dat zich bezighoudt met fixed price prototyping. Ik was de 11e medewerker in het kleine bedrijf en was receptionist, Cobol-programmeur, database analist, koffiejuffrouw, tester, voetveeg van de directeur en af en toe inderdaad informatieanalist. Maar ik heb er genoeg met techniek te maken om meer en meer gefascineerd te raken door de oneindige toepassingen ervan.

Techniek of marketing

Bij Volmac maak ik jaren later onderdeel uit van het zogenaamde Innovatielaboratorium waar we met een groep rastechneuten mogen werken aan veelal geheime opdrachten. Tijdens een van die projecten zie ik met eigen ogen dat het geweldige OS2 operating systeem van IBM het uiteindelijk commercieel aflegt tegen het technisch veel minder goede MS Windows van Microsoft. Puur en alleen omdat de laatste voorzien was van een veel aantrekkelijkere gebruikersinterface die de (niet-technische) mensen die over inkoop gaan al snel voor zich weet te winnen. Voor mij de aanleiding om me vervolgens vast te bijten in een grote verscheidenheid aan commerciële functies bij Capgemini. Na zo’n 25 jaar weer op zoek gegaan naar een kleiner bedrijf waar je al je collega’s persoonlijk kent en iets meer bent dan een mini-radertje in een heel groot geheel.blank

Bij mijn huidige werkgever OVSoftware heb ik sinds het begin ruimte gekregen om díe dingen te doen waar mijn passie ligt – of dat nu om technische of commerciële functies gaat. In dit bedrijf kun je echt een verschil maken, heb je direct toegang tot de personen die beslissingen kunnen nemen en gaan we voor lange termijn relaties en kwaliteit. Zowel wat betreft klanten als de eigen medewerkers.

Eerst luisteren, dan oplossen

En nu dus weer terug naar waar het allemaal begon: Cobol programmeren – deze super gestructureerde programmeertaal ervaar ik altijd als een weldaad voor mijn wiskundige brein. Ook in deze rol is mijn combinatie van technische kennis en zakelijk inzicht een voordeel voor de klant. De grootste vergissing die je in welke rol dan ook kunt maken, is direct denken in oplossingen. Het eerste wat je moet doen, is goed luisteren om het onderliggende probleem te kunnen achterhalen. Mensen met wie ik werk zijn vaak veel slimmer dan ik, maar mijn kracht zit hem in mijn analytische geest en technische inzicht, gecombineerd met een gezonde dosis vasthoudendheid en nuchtere zakelijkheid. Daarmee kom ik er uiteindelijk altijd achter wat de uitdaging van de klant is en ga daarna pas nadenken over een mogelijke oplossing. En dan zou het zo maar kunnen zijn dat die oplossing betekent dat je juist iets niet gaat automatiseren.

Meer weten?

Heb jij Cobol vraagstukken waar je de hulp van Hans goed bij zou kunnen gebruiken? Hij gaat graag met je in gesprek. Je kunt contact met hem opnemen door een e-mail te sturen of hem te bellen op telefoonnummer 06 – 343 85 303.

Een algemene vraag? Neem contact op met ons!

1 – Wetenschap die zich bezighoudt met besturing van biologische en mechanische systemen met behulp van terugkoppeling oftewel hoe je met techniek nabootst wat er in de natuur gebeurt

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Bij OVSoftware kun je echt een verschil maken, heb je direct toegang tot de personen die beslissingen kunnen nemen en gaan we voor lange termijn relaties en kwaliteit. Zowel wat betreft klanten als de eigen medewerkers.’

Contact

Wil je meer informatie over OVSoftware?
Neem dan contact op.

Werken bij OVSoftware

Wil je meer weten over onze bedrijfscultuur en vacatures?
Bekijk dan onze werken bij pagina

Branches

Wil je meer weten over de branches waarbinnen OVSoftware actief is?
Bekijk de branches.

Referenties & Projecten

Lees hier klantreferenties en door OVSoftware begeleide lopende en afgeronde projecten waar wij trots op zijn.

Over ons

OVSoftware is één van de eerste softwarebedrijven van Nederland.
Lees meer over ons.

Volg ons op

Chat openen