Hackathon bij OVSoftware

Afgelopen vrijdag organiseerde de kennisgroep blockchain een interne hackathon bij OVSoftware. Tijdens de hackathon is er door verschillende deelnemers nagedacht over drie use cases. Hieronder volgen de drie use cases:

  1. Echtheidskenmerk van Ijslandse truien door Josephine Rutten
  2. Medisch dossier door Murat Yilmaz
  3. Verifiable Credentials door Martin Aarnoudse

Echtheidskenmerk van Ijslandse truien door Josephine Rutten

Ijslandse truien worden gemaakt van Ijslandse schapenwol. Deze wol staat bekend om zijn warmte en waterafstotendheid.

De truien worden door de lokale bevolking gemaakt. Echter zijn er ook truien die in China gemaakt worden en dat zorgt ervoor dat het product onder druk staat.

Als je een Ijslandse trui koopt wil je dus wel zeker weten dat het ook echt om een lokaal geproduceerde trui gaat. Josephine heeft nagedacht hoe blockchain daarin een oplossing kan bieden door gebruik te maken van het Waves protocol.

Medisch dossier door Murat Yilmaz

Het probleem bij medische gegeven is dat je niet direct toegang hebt, geen eigenaar bent en er geen controle over hebt. Hoe zorg je ervoor dat je zelf de eigenaar bent over die data en toegang kunt verlenen aan de juiste personen? Murat heeft over deze complexe casus nagedacht aan de hand van smart contracting in Ethereum.

Verifiable Credentials door Martin Aarnoudse

Soms moet je aantonen dat je een bepaald diploma hebt, oud genoeg bent om drank te kopen of bijvoorbeeld dakloos bent om recht te hebben op een vergoeding of slaapplaats.

Dit kun je allemaal doen door gebruik te maken van Verifiable Credentials. Martin heeft door gebruik te maken van Microsoft Azure Verifiable Credentials een demo app gemaakt waarmee de stad den Haag een Verifiable Credential aan een dakloze kan geven. De dakloze kan deze vervolgens gebruiken om aan te tonen dat hij dakloos is.

Het was een geslaagde Hackaton die zeker voor herhaling vatbaar is. Wij vinden het bij OVSoftware namelijk erg belangrijk dat kennis gedeeld wordt!