Gebruik up-to-date software als
concurrentievoordeel in de maakindustrie

Geschatte leestijd: 5 minuten

Grondstoffen zijn schaars, de concurrentie neemt toe en klanten stellen hogere eisen. Als productiebedrijf krijg je het steeds moeilijker, en vooral je omzet loopt daardoor gevaar. Hoe je dit tegengaat?

Door meer aandacht te besteden aan een integraal klantbeeld en ketenintegratie, ondersteund door ICT-systemen. Maar er is één probleem: daarvoor moet je wel regelmatig software onderhoud doen. En dat is bij te weinig bedrijven in de maakindustrie het geval. Tijd om te duiken in de verraderlijke wereld van oude software.

Software onderhoud verdient meer aandacht

Productiebedrijven richten zich tijdens veranderende marktomstandigheden vaak op hun eigen processen. Deze aandacht voor interne procesoptimalisatie leidt dan tot een stijging van de efficiency en de productiviteit, met als uitkomst een optimale kostprijs. Maar om verder te ontwikkelen op het gebied van winstgroei en prestatieverbetering, is een groter plan nodig. Het zijn juist de ketenintegratie en het integrale klantbeeld die aandacht verdienen. ICT-systemen, zoals ERP-systemen, kunnen daarbij helpen. Maar, de hedendaagse systemen ondersteunen die ontwikkeling alleen als je de software onderhoudt. En dat is waar veel productiebedrijven de mist ingaan. Ze onderhouden hun machines goed, misschien zelfs elke dag, maar het systeemlandschap raakt snel op de achtergrond.

Hierdoor is ondersteuning in de vorm van Electronic Data Interchange (EDI), klantportalen of een productconfiguratie vaak niet aanwezig. Ook zijn deze systemen niet flexibel, omdat ze dwingend voorschrijven welke processtappen je moet doorlopen. Dat maakt het moeilijk om je data beschikbaar te krijgen, veilig te houden en wendbaar te maken zodat je kunt inspelen op veranderde marktomstandigheden.

Het probleem van logistieke softwarepakketten bij slechte software onderhoud

Mark Wolffenbuttel, algemeen directeur van OVSoftware, ziet dat veel productiebedrijven op oude software draaien. “In de wereld van de maakindustrie is er altijd met logistieke softwarepakketten gewerkt. Eerst had je een ERP nodig, waarvoor je een pakket hebt aangeschaft. Vervolgens miste je nog een planningsmodule, dus die liet je dan ook in het pakket bouwen. Met de gedachte dat het handig was om alles in één systeem samen te voegen, is het allemaal met maatwerk aan elkaar geknoopt.”

Je hebt up-to-date software nodig om te voorkomen dat je hele supply chain stil komt te staan.

Mark Wolffenbuttel, Directeur van OVSoftware

Ondertussen zitten veel productiebedrijven met software dat barst van het maatwerk. Dit maakt ze afhankelijk van die ene partij. Wolffenbuttel: “Dat kan voor vervelende situaties zorgen. Bijvoorbeeld als deze partij de prijzen van de licenties van je logistieke softwarepakketten omhoog gooit, die je niet meer standaard kan updaten. Misschien is dit wel te duur voor je, maar je kunt geen kant op.”

Als je de software onderhoud bij een andere partij wilt laten doen, is dat vaak lastig. Dat kan doordat de licentie het niet toelaat, of omdat de andere partij niet genoeg kennis heeft van de architectuur van de maatwerkoplossing. De kosten om het programma opnieuw te laten bouwen, werpen aan de andere kant weer een drempel op om over te stappen. Je staat als productiebedrijf voor een dilemma: ga je akkoord met de hoge kosten, of stel je de update toch nog even uit? In het tweede geval liggen de grote risico’s van slechte software onderhoud op de loer.

Vijf risico’s van slechte software onderhoud

Productiebedrijven met software die ze niet meer kunnen updaten, staan met hun rug tegen de muur. “Al die bedrijven hebben een pakket aangeschaft en zijn daarop maatwerk gaan bouwen. Nu kunnen ze niet meer updaten, omdat de complexiteit hen boven het hoofd groeit en vaak de kennis ontbreekt.”

De oplossing? Het pakket vereenvoudigen en nieuw maatwerk bouwen. “Dit proces noemen we standaardisatie”, zegt Wolffenbuttel. “Je breekt het pakket eerst op in onderdelen. Deze onderdelen worden uit het pakket gehaald en ‘nagebouwd’ onder één nieuwe maatwerkomgeving gebracht. Vervolgens bekijk je per onderdeel hoe je die kunt updaten. Je bouwt de nieuwe omgeving zo uit, dat alle onderdelen individueel van elkaar functioneren. Ze updaten dan afzonderlijk van elkaar en communiceren met elkaar, zonder dat het hele pakket verstoord wordt. De complexiteit van je systeemlandschap neemt af, waardoor het weer makkelijker wordt om deze te updaten in de toekomst.”

De IT-omgeving wordt kwetsbaar

De kans dat oude software wordt gehackt, groeit met de dag. Terwijl jij je software onderhoud uitstelt, blijven hackers zich namelijk innoveren. Als je framework en libraries niet up-to-date zijn, of je geconstateerde datalekken niet oplost, kunnen ze makkelijker in jouw systeem komen. Je bent dus kwetsbaarder voor aanvallen.

De productieketen loopt gevaar

Als een bedrijf in de supply chain niet goed levert of produceert, bijvoorbeeld omdat de software dat niet toelaat, dan krijgt de rest ook niets. Zeker in de maakindustrie, waar vaak wordt gewerkt met producten die een houdbaarheidsdatum hebben, kan dat voor veel problemen zorgen. Je hebt up-to-date software nodig om te voorkomen dat je supply chain stil komt te staan.

Het beperkt bedrijfsgroei

Als logistieke softwarepakketten niet schaalbaar genoeg zijn opgezet, kunnen ze de interne uitbreidingen misschien niet meer aan. Als er bijvoorbeeld veel nieuwe gebruikers bijkomen, en de applicatie dubbel zo veel data moet verwerken, dan kan deze traag worden en ontstaan er bugs. Dat beperkt de groei van je bedrijf.

Strategische achterstand op concurrentie

Is de software in jouw industrie verouderd? Dan kan het zijn dat je concurrenten daar innovatief op reageren met ‘nieuwe’ software. Deze is bijvoorbeeld beter toegespitst op de cloud of nieuwere hardware. Als de oude software die jij gebruikt nog prima werkt, en je die blijft gebruiken, blijf je in vergelijking met de concurrent achter. Jouw technologische voorsprong raakt steeds verder uit het zicht, terwijl je klanten daar misschien wel naar zullen vragen.

Je voldoet niet aan de compliance eisen

IT-systemen moeten altijd in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving zijn. Als de software veroudert en de gegevens bijvoorbeeld niet meer volgens de wettelijke norm worden beschermd, loop je het risico op boetes en juridische gevolgen.

Breng je software terug naar de standaard

Productiebedrijven met software die ze niet meer kunnen updaten, staan met hun rug tegen de muur. “Al die bedrijven hebben logistieke softwarepakketten aangeschaft en zijn daarop maatwerk gaan Productiebedrijven met software die ze niet meer kunnen updaten, staan met hun rug tegen de muur. “Al die bedrijven hebben logistieke softwarepakketten aangeschaft en zijn daarop maatwerk gaan bouwen. Nu kunnen ze niet meer updaten, omdat de complexiteit van het software onderhoud hen boven het hoofd groeit.” De oplossing? De logistieke softwarepakketten vereenvoudigen en nieuw maatwerk bouwen. “Dit proces noemen we standaardisatie”, zegt Wolffenbuttel. “Je breekt het pakket eerst op in onderdelen. Deze onderdelen worden uit het pakket gehaald en onder één nieuwe maatwerkomgeving gebracht. Vervolgens bekijk je per onderdeel hoe je die kunt updaten. Je bouwt de nieuwe omgeving zo uit, dat alle onderdelen individueel van elkaar functioneren. Ze updaten dan afzonderlijk van elkaar en communiceren met elkaar, zonder dat het hele pakket verstoord wordt. De complexiteit van je systeemlandschap neemt af, waardoor het weer makkelijker wordt om software onderhoud in de toekomst te doen.”

De voordelen van vernieuwde software

Met deze nieuwe supply chain software, waarbij de onderdelen los van elkaar functioneren, kun je veel beter inspelen op afwijkende situaties. Er ontstaan namelijk geen storingen die je proces overhoop gooien. Dit verbetert niet alleen je prestatie, maar het zorgt ook dat je minder kosten maakt. In andere woorden: je winst neemt langzaam toe.

Stel: de vraag van de consument verandert. Met je software die door software onderhoud helemaal up-to-date is, kun je data van hun koopgedrag verzamelen. Dit stuur je door naar de andere bedrijven binnen de supply chain, die op hun beurt weer bruikbare data naar jou opsturen. Je koppelt de data aan elkaar en maakt een voorspelling van de productie voor de komende weken. De supply chain binnen je eigen productieomgeving gekoppeld naar de buitenwereld is nu inzichtelijk. Dit zorgt voor een betere ketenintegratie dan ooit tevoren. Geen enkel product gaat verloren, zowel voor als na de aankoop van de consument.

Mark Wolffenbuttel, Directeur van OVSoftware

Wil je meer weten over maatwerk software? Download dan nu de infographic over de 10 SIG-richtlijnen – en ontdek waarom deze richtlijnen onmisbaar zijn voor goede software.

Meer weten over de mogelijkheden voor uw situatie?

Mark Wolffenbuttel, Directeur van OVSoftware