+31 (0) 53 30 33 600

Emil is naast IT-Professional ook onze CTO binnen OVSoftware.

Emil Cristen is eind 2019 naast zijn functie als IT-Professional ook gaan optreden als CTO binnen OVSoftware B.V.
Hij vertelt hoe hij deze functie vorm heeft gegeven en wat daar allemaal bij komt kijken.

Nieuwe functie
“Eind 2019 ben ik gevraagd of ik naast mijn bestaande functie van IT-Professional ook als CTO zou willen optreden voor OVSoftware BV. Deze functie was binnen de organisatie nog niet voorzien, maar de behoefte begon wel te ontstaan”, zegt Emil. “Vraagstukken worden technisch complexer, mogelijke oplossingsrichtingen diverser en er zijn klanten die graag de juiste oplossing voor hun uitdaging geadviseerd krijgen”, vertelt Emil.

“Als CTO ga ik met klanten en relaties in gesprek over hun uitdagingen, denk ik mee in wat een goede oplossing zou kunnen zijn, maar vooral ook hoe we daar gezamenlijk kunnen komen”, zegt Emil. “Op basis van onze kennis proberen we de best passende oplossing te realiseren. Dat betekent dat ik mijn blikveld ook aanhoudend moet verbreden en vernieuwen om in ieder geval te weten en te begrijpen wat in hoofdlijnen mogelijk is, dan wel komt”, vertelt hij verder. Als CTO is hij niet alleen bezig met de vraag van nu, maar zoekt ook de nieuwe trends voor de toekomst en hoe dat binnen ons dienstenaanbod past.

Hij hoeft dit gelukkig niet allemaal alleen te doen. Er staat een mooi team van professionele collega’s klaar om mee te sparren, of dat nu sales of technisch is. Samen zoeken ze de weg naar de toekomst.

Group Technology Officers
Daarnaast werkt Emil als CTO ook nauw samen met collega CTO’s van onze andere vestigingen. Gezamenlijk vormen ze de GTO (Group Technology Officers) voor de vier onderdelen binnen de OVSoftware Groep – Simacan, RGB+, OVSoftware GmbH en OVSoftware BV. De GTO probeert kennis en technologie zoveel mogelijk binnen de groep te delen, gezamenlijk op te trekken en de samenwerking te zoeken zonder het wiel opnieuw uit te vinden. Elkaars sterktes benutten en kansen om te verbeteren gezamenlijk aan te pakken. “Hiervoor proberen we bijvoorbeeld jaarlijks onze eigen Tech Summit te organiseren. Dit is een kans om collega’s te ontmoeten, lezingen bij te wonen en vooral om een leuke en leerzame dag met elkaar door te brengen”, zegt Emil.

De invulling van CTO
“Toen ik in 2019 aan deze nieuwe rol begon waren we op zoek naar de juiste invulling en taakomschrijving, omdat deze er nog niet was. We hadden ideeën genoeg, maar we hebben ervoor gekozen om klein te beginnen en de rol organisch te laten groeien”, vertelt Emil. Nu, een jaar later, hebben we een meer concreet beeld gekregen van de verwachtingen en mogelijkheden. 

Het verschil tussen IT-Professional en CTO
“Het grote verschil tussen de functies is toch wel dat ik als IT-Professional meer aan de concrete invulling van de ontwikkeling van een applicatie zat, terwijl ik nu meer in conceptuele vorm nadenk over de mogelijkheden voor onze klanten”, vertelt Emil.  “Ik ben altijd van mening geweest dat je als IT-Professional je technische vaardigheden op peil moet houden. Dat is voor mij nu niet anders, al buig ik me nu wel meer over de mogelijkheden naar de toekomst toe. Wanneer zich een nieuwe technologie aandient, dan is het goed om daarnaar te kijken en te beoordelen wat wij daar als OVSoftware mee moeten. Bijvoorbeeld het opleiden van medewerkers of het organiseren van kennisoverdrachtssessies ter attentie van onderwerpen die niet sowieso al door een kennisgroep worden behandeld”, zegt hij.

Doelen
In zowel zijn oude als nieuwe rol vindt Emil de omgang met zijn collega’s erg belangrijk. Een open en eerlijke communicatie, beschikbaar zijn voor allerhande vragen en ook coachend om de nieuwe generatie collega’s verder te helpen, vallen hier volgens hem onder. “Het klinkt misschien heel cliché maar ik ben er echt van overtuigd dat we samen veel meer kunnen bereiken. Daar wil ik me dan ook echt op focussen. Voor onze klanten wil ik een brug kunnen slaan tussen hun uitdaging en onze mogelijkheden”, zegt Emil. “In onze wereld zeggen we wel eens dat de mogelijkheden onbegrensd zijn. Als het er niet is dan kunnen we het wel bouwen. Daar ben ik het wel mee eens, maar wel met een gezonde dosis realiteitszin. Ook wij zullen onze beperkingen hebben. Ik zie het mede als mijn uitdaging om deze beperkingen zo gering mogelijk te houden”, vertelt hij verder.

Projecten
OVSoftware heeft in 2020 een zeer belangrijk speerpunt in de softwareontwikkeling als centrale waarde benoemd; codekwaliteit. In onze vluchtige wereld waarin we vandaag bouwen, blijft het belangrijk om kwaliteit te waarborgen in de zin van onderhoudbaarheid.

Er hangt tegenwoordig een duur prijskaartje aan softwareprojecten. Dat komt omdat het vaak heel lastig is om bestaande software uit te breiden met een nieuwe functionaliteit. Dit kun je bijvoorbeeld voorkomen door een aantal richtlijnen te hanteren waarmee dit probleem kan worden ondervangen. OVSoftware heeft hiervoor de 10 coderichtlijnen voor onderhoudbare code van de SIG geadopteerd. “Mijn collega’s zijn en worden opgeleid en gecertificeerd tot Quality Software Developers om zo de juiste kwaliteit te leveren; maar vooral ook te borgen naar de toekomst toe. Op onze website hebben we ook een aantal blogs geschreven waar we ingaan op deze richtlijnen van softwarekwaliteit. Ik probeer daar vanuit mijn rol ook bewustzijn voor te creëren, zodat dit een blijvend onderdeel van ons OVSoftware DNA wordt”, zegt Emil.“Het mooiste is de grote mate van vrijheid; alles is bespreekbaar, weinig onmogelijk. Dat vind ik sowieso het mooie aan werken bij OVSoftware. Het is een hele prettige omgeving met veel vrijheid voor eigen inbreng en ideeën.”


Groeten Emil.

Contact

Wil je meer informatie over OVSoftware?
Neem dan contact op.

Werken bij OVSoftware

Wil je meer weten over onze bedrijfscultuur en vacatures?
Bekijk dan onze werken bij pagina

Branches

Wil je meer weten over de branches waarbinnen OVSoftware actief is?
Bekijk de branches.

Referenties & Projecten

Lees hier klantreferenties en door OVSoftware begeleide lopende en afgeronde projecten waar wij trots op zijn.

Over ons

OVSoftware is één van de eerste softwarebedrijven van Nederland.
Lees meer over ons.

Volg ons op