De blockchain revolutie

Een aantal jaar geleden was daar opeens de blockchain. Een nieuwe techniek waar maar weinig mensen in eerste instantie interesse in hadden. De waarde was dan ook beduidend lager dan vandaag de dag. Nu zijn bedrijven echter volop aan het experimenteren hoe blockchain binnen hun organisatie past. In de basis is blockchain namelijk een gegevensstructuur voor digitale transacties die voor iedereen zichtbaar zijn. Maar hoe passen bedrijven dit dan toe? Niels had de kans om voor een overheidsinstelling aan de slag te gaan met blockchain.

 

De basis van blockchain

Misschien ben je al op de hoogte van de mogelijkheden van blockchain, misschien ook niet. De blockchaintechnologie is een open, gedistribueerde en onveranderlijke database. Dit houdt in het kort in dat de gegevens die in een block worden opgeslagen zichtbaar zijn voor iedereen, de gegevens worden niet op een server bijgehouden maar elk punt in het netwerk heeft zijn eigen kopie en wanneer deze gegevens eenmaal zijn opgeslagen dan zijn ze niet meer te veranderen. Dit is natuurlijk heel kort door de bocht, maar dit is in principe de basis van de techniek erachter. Het is een slimme mix van verschillende bekende technologieën zoals cryptografie, peer-to-peer-netwerken en consensustheorie.

Zoals de naam al aangeeft, is blockchain eigenlijk een ketting van verschillende blokken gevuld met data. Nieuwe gegevens worden aangeboden aan het netwerk, van deze gegevens wordt een nieuw blok gemaakt en dit blok wordt als het ware ‘geknoopt’ aan het vorige blok. Dit is overigens geen eenvoudige taak. Daarna wordt het nieuwe blok over alle punten in het netwerk verspreid. In onderstaande illustratie wordt het netwerk van de blockchain goed gevisualiseerd. Hierbij is duidelijk te zien dat alle punten met elkaar in contact staan. Elk punt heeft een eigen kopie van de blockchain.

blank

Zoals al werd aangegeven, het creëren van een blok is geen gemakkelijke opgave. Er zitten veel eisen aan het maken van een blok wat ervoor zorgt dat er enorm veel rekenkracht nodig is om het te verwezenlijken. En met veel rekenkracht bedoelen we complete sporthallen vol met computers. Deze rekenkracht wordt gedaan door speciale miners, die op hun beurt weer worden beloond wanneer ze een nieuw blok hebben aangemaakt. Deze beloning kan bestaan uit de transactiekosten die voor het opslaan van de gegevens wordt betaald of in de vorm van bitcoins. Een lucratief zaakje, de bitcoin is de laatste tijd rond de $5000 waard en stijgt nog steeds.

Nieuwe mogelijkheden

Hoewel het natuurlijk hartstikke leuk is dat de bitcoin nog steeds in waarde stijgt, is blockchain voor bedrijven vooral interessant voor het opslaan van data. Doordat de gegevens onveranderlijk vastliggen, maakt de blockchaintechnologie de uitwisseling van waarde mogelijk zonder dat daar een vertrouwde derde partij, zoals een bank, bij nodig is.

In Nederland wordt er dan ook volop geëxperimenteerd door verschillende overheidsinstellingen. Het biedt namelijk ontzettend veel kansen. Stel, jij wilt graag een stuk grond kopen. Momenteel moet je dan bij verschillende instanties papierwerk opvragen om aan te tonen dat je daadwerkelijk dat stuk grond kunt kopen. Hier gaat veel tijd en geld inzitten, waar eigenlijk niemand op zit te wachten. Dit is dan ook een van de redenen dat er verschillende pilots lopen bij overheidsinstellingen. Niels mocht meewerken aan zo’n project:

Een tijdje geleden mocht ik meewerken aan een project voor een overheidsorganisatie die zich bezighoudt met het vastleggen van veel data. Momenteel worden er dagelijks vele transacties verwerkt, wat de blockchaintechnologie voor hun erg interessant maakt. Met blockchain maak je het namelijk mogelijk om tegen lage kosten transacties onweerlegbaar vast te leggen. Mede hierom wilden ze graag een pilot starten en verkennen hoe bruikbaar de blockchaintechnologie is voor hun domein.

Tijdens het project hebben we voor een gedefinieerde use-case een proof-of-conceptapplicatie gemaakt. In deze use-case moet het mogelijk zijn om gegevens bij de instantie op te vragen. Daarnaast moest het ook mogelijk zijn om een service aan te roepen om de juistheid van deze gegevens te verifiëren. Nu deze service is gebaseerd op de blockchaintechnologie hoeft iemand niet meer zelf overal achteraan. De gebruiker kan zelf checken of alle gegevens kloppen, aangezien deze toch onveranderbaar zijn in de chain.

In deze proof-of-concept is ook een website gecreëerd (zie illustratie). Op deze website is het mogelijk gegevens op te vragen. De website benadert hiervoor een nieuwe service die de gegevens opvraagt, een checksum op de blockchain schrijft en de gegevens teruggeeft. De website kan nu de blockchain raadplegen en de checksum van de gegevens terugvinden. Op deze manier wordt dus ook gecontroleerd of de gegevens die worden opgevraagd kloppen. Door slechts een checksum van de gegevens vast te leggen, kunnen er veel aanvragen op de blockchain worden bijgeschreven zonder dat de blockchain te hard groeit.

blankDit project heb ik samen met een groep uitgevoerd waarbij we hebben gewerkt in vier sprints van elk een week. Het was dus een relatief snel en kort project, maar het resultaat is super. Momenteel wordt er gekeken hoe we een vervolg kunnen geven aan dit project om het nog verder uit te kunnen werken zodat het in de toekomst daadwerkelijk gebruikt kan gaan worden. Naar mijn mening is blockchain een ontzettend leuke en interessante technologie waarvan we nog veel gaan horen.”

De toekomst van blockchain

Zoals al aangegeven, er wordt volop geëxperimenteerd met blockchain. Of het nu kleine of grote projecten zijn, men wil er graag achter komen hoe blockchain kan bijdragen. De vraag is nu natuurlijk of deze trend door gaat zetten of niet. Gaat blockchain veel impact hebben in de toekomst op ons dagelijks leven, of verdwijnt de interesse na enige tijd weer als sneeuw voor de zon? Wat de uitkomst ook gaat worden, iedereen experimenteert in de tussentijd rustig door. En als we Niels mogen geloven, moeten we allemaal mee gaan werken aan deze nieuwe en leuke technologie.