Van afstuderen naar eerste baan binnen OVSoftware

Van afstuderen naar eerste baan binnen OVSoftware

Nick (Den Haag) en Bram (Enschede) gaan na de afstudeerperiode binnen OVSoftware aan de slag als software ontwikkelaar. Hieronder vertellen zij meer over hun afstudeeropdracht.

Afstuderen Nick bij OVSoftware Den Haag

Mijn afstudeeropdracht komt voort uit de wens van OVSoftware om meer inzicht te krijgen in de kennis en ervaring die nodig is voor het opzetten, maken, uitvoeren en automatiseren van end-to-end testen voor zowel web- als mobiele applicaties. Ik heb bewust gekozen voor deze opdracht om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden om de kwaliteit van de software die je oplevert te kunnen verbeteren, iets dat mij persoonlijk zeer aanspreekt.

Om de doelstelling te behalen heb ik eerst een theoretisch- en praktisch onderzoek uitgevoerd naar verschillende testframeworks en testtools. In het theoretische onderzoek zijn verschillende test-tools en test-frameworks met elkaar vergeleken. Uit deze vergelijkingen zijn een aantal test-tools en test-frameworks gekozen, die in het praktijk deel van mijn afstudeerstage getest zijn.

Webapplicatie Mobiele applicatie
Katalon Studio – test-tool Katalon Studio – test-tool
Protractor – test-framework Appium – test-framework
Selenium – test-framework

Om deze tools en frameworks te kunnen testen is gekozen voor een bestaand systeem dat bestaat uit een webapplicatie en een mobiele applicatie. Het systeem betreft het indienen en controleren van declaraties van medewerkers. Met de webapplicatie kunnen de ingediende declaraties worden gecontroleerd, de declaraties kunnen goed- en afgekeurd worden. Met de mobiele applicatie kunnen de declaraties aan het systeem worden toegevoegd door de medewerker zelf.

Bij het testen van de test-tools en test-frameworks is de ervaring omtrent het opzetten, gebruik en het integreren in de ontwikkelstraat beschreven. Deze praktijkresultaten zijn samen met het resultaat van het theoretisch onderzoek gebruikt om een advies te schrijven voor het gebruik van de test-tools en test-frameworks. Dit advies beschrijft de werking voor het maken en uitvoeren van end-to-end testen voor web- en/of mobiele applicaties.

Voor het testen van webapplicaties kunnen zowel Katalon Studio, Protractor en Selenium worden gebruikt. Welk keuze gemaakt wordt voor deze 3 opties wordt vooral bepaald door de situatie.
Katalon Studio kan het beste worden gebruikt als er minder technische mensen de testen moeten maken. Het is namelijk eenvoudig op te zetten en te gebruiken.
Protractor kan het beste worden gebruikt als de webapplicatie in een Javascript-framework is ontwikkeld. Protractor is speciaal ontwikkeld voor dergelijke webapplicaties.
Selenium kan het beste worden gebruikt als de webapplicatie juist niet veel gebruik maakt van Javascript. Hiernaast ondersteunt Selenium veel verschillende talen. Hierdoor kan het test-framework goed aansluiten op de taal die binnen het project of de organisatie wordt gebruikt.

Voor het testen van mobiele applicaties wordt er aanbevolen om de test-tool Katalon Studio te gebruiken. Met Katalon Studio zijn de gemaakte testen succesvol uit te voeren en met Appium is dit niet het geval. Dit komt omdat Appium niet goed om kan gaan met een hybride applicatie, maar met Katalon Studio ging dit wel goed.

Ik kijk met plezier terug op mijn stage periode en zal na mijn vakantie direct starten bij een klant van OVSoftware waarbij ik mijn opgebouwde ervaring direct kan inzetten!

Afstuderen Bram bij OVSoftware Enschede

blankIk heb mijn afstudeerstage voor de opleiding HBO informatica bij OVSoftware afgerond. Tijdens mijn stage heb ik een afstudeeropdracht uitgevoerd, een fysieke flipperkast automatiseren. Dit betreft het activeren van de flippers om de bal in het spel te houden.

Er is onderzoek uitgevoerd op drie verschillende aspecten, namelijk:

  • Hoe een computer de flippers activeert;
  • Hoe de bal gevolgd wordt;
  • Wanneer welke flipper geactiveerd moet worden.

Om de flippers te kunnen bedienen met een computer, zijn er stroomkabels in de flipperkast gesoldeerd en aangesloten op een relais bord. Een Raspberry Pi 3 is aangesloten op het relais bord en wanneer de Raspberry Pi een signaal geeft naar de relais, wordt de flipper geactiveerd die aangesloten is op de geactiveerde relais.

Het volgen van de bal in de flipperkast wordt gedaan door een camera bovenop de flipperkast te plaatsen en de beelden te bewerken met OpenCV. Uit het onderzoek bleek dat OpenCV de beste computer vision library is. De ballen in de flipperkast zijn blauw gemaakt, zodat met OpenCV naar die kleur blauw gezocht kan worden. Die kleur blauw komt verder niet voor in de flipperkast en op deze manier wordt de bal gevolgd.

Het bepalen welke flipper geactiveerd moet worden, wordt gedaan met lijnen. Bij de flippers worden lijnen getekend met OpenCV. Deze lijnen zijn zo geplaatst dat de bal over minimaal één lijn moet om langs de flippers te komen. Aan elke lijn is een flipper gekoppeld. Wanneer de bal over een lijn gaat, wordt de flipper geactiveerd die met die lijn gekoppeld is.

Mijn afstudeerperiode bij OVSoftware was leerzaam en leuk. Binnen OVSoftware heb ik stage gelopen, ben ik als student werkzaam geweest en uiteindelijk ben ik hier gaan afstuderen. Ik ben blij dat OVSoftware mij deze kans heeft geboden, door de uitstekende begeleiding ben ik klaar voor mijn eerste stap in mijn carrière. Ik heb zelfs al een uitdagend project bij een klant van OVSoftware waar ik na mijn vakantie mee bezig kan gaan!

Benieuwd naar de mogelijkheden bij ons? Neem contact met ons op!