Low-code

Low-code: wat, hoe en waarom?

Low-code is een vorm van softwareontwikkeling waarbij je anders dan bij traditionele computercode gebruikmaakt van een grafische gebruikersomgeving om applicaties op een visuele manier te  ontwerpen en/of aan te passen. Deze omgeving zit in een low-code platform waarbij de gebruikte technologie wordt bijgehouden door de leverancier van het betreffende platform. Low-code heeft daarmee een aantal specifieke voordelen. Applicaties die je hiermee ontwikkelt, zijn onafhankelijk van de ingezette technologie. Mensen met minder kennis van programmeren en IT kunnen applicaties en apps ontwerpen of aanpassen. Low-code is echter niet voor elke IT-uitdaging de beste oplossing. Wanneer wel?


Wanneer kun je low-code inzetten

  • Snelle manier voor moderniseren van legacy software.
  • Als je eigen IT-afdeling bottleneck is bij het doorvoeren van wijzigingen.
  • Behoefte bestaat aan een nieuw systeem, maar het is nog onduidelijk hoe het eruit moet zien.


Voordelen low-code

  • Geen hardcore IT-kennis nodig.
  • Verlagen van kosten en risico’s van softwaresystemen.
  • Toekomstvaste softwareoplossingen.

 

Beschikbare kennis en kunde
Bij OVSoftware ontzorgen we onze klanten met een brede dienstverlening. We kunnen dat met low-code realiseren. Daarom hebben wij al langere tijd geïnvesteerd in het opbouwen en uitbreiden van onze low-code kennis en ervaring. We nemen nieuwe IT-professionals aan waarbij we niet meer alleen kijken naar hun hardcore programmeer skills, maar ook naar affiniteit met business processen en hoe je deze omzet naar goed werkende applicaties.  

Onze specialisten zijn vanzelfsprekend gecertificeerd voor de low-code platformen waarmee ze werken. In onze low-code kennisgroep wordt actief informatie over dit onderwerp uitgewisseld tussen collega’s onderling, maar ook met klanten en leveranciers van low-code platformen. Op deze manier hebben we voor elke nieuwe opdracht op dit vlak voldoende specialistische capaciteit beschikbaar. 

Specialisten
Onze specialisten zijn vanzelfsprekend gecertificeerd voor de low-code platformen waarmee ze werken. Bovendien wordt er van elk nieuw low-code platform een demo-omgeving gebouwd waar onze IT-professionals mee experimenteren om nog beter bekend te raken met mogelijkheden van elk platform. In onze low-code kennisgroep wordt actief informatie over dit onderwerp uitgewisseld tussen collega’s onderling, maar ook met klanten en leveranciers van low-code platformen. Op deze manier weten we zeker dat er voor elke nieuwe opdracht op dit vlak voldoende (specialistische) capaciteit beschikbaar is.

Bewezen aanpak
Voor low-code projecten bij onze klanten passen we onze standaard projectaanpak toe. Hierbij komen de hoge snelheid van ontwikkelen binnen low-code en onze ervaren ontwikkelteams perfect samen. We beginnen altijd met analyse en advies, om vervolgens samen met de betrokken stakeholders in een aantal sprints de gevraagde software te realiseren. Acceptatie en implementatie van de oplossing gebeuren volgens een vast stramien, waarbij we duidelijke afspraken maken over kennisborging, beschikbaarheid van de helpdesk en de manier waarop we zorgen voor een adequate oplossing van mogelijke issues.

We maken hierbij gebruik van scrum- en agile-technieken om voldoende flexibiliteit in te bouwen waarmee we voortschrijdend inzicht in de ontwikkeling mee kunnen nemen. Door het visueel programmeren met een low-code platform kan OVSoftware, Business en IT samen werken aan de ontwikkeling van software. Hiermee realiseren we een efficiënte backlog, het versnellen van de ontwikkeltijd en verlagen van de kosten.”

Het resultaat? Een oplossing die aansluit op de actuele wensen van de gebruikers. De klant heeft een actieve rol in het project en kan met behulp van de rapportages de ontwikkelingen in het bedrijf delen.

 


Onze samenwerkingen

Net als met onze klanten gaan we bij OVSoftware ook met partners voor lange termijn relaties, waarbij we de juiste mensen en technieken op de juiste plek inzetten. Op het gebied van low-code hebben we de afgelopen periode ervaring opgedaan met verschillende platformen.

Thinkwise

Voor OVSoftware is het realiseren van low-code software met het Thinkwise-platform een logische keuze. De samenwerking met Thinkwise is prettig en constructief met een gedeelde passie voor het zoveel mogelijk ontzorgen van klanten. We hebben beide een kantoor in Apeldoorn, dus er is letterlijk en figuurlijk sprake van korte lijnen.

Het Thinkwise platform is met name geschikt voor:

  • het moderniseren van legacy software;
  • omvangrijke en complexe applicaties;
  • gefaseerde migratie van enterprise systemen.

Meer informatie over Thinkwise vind je hier.

 

OutSystems

Outsystems heeft zich al heel lang bewezen als een van de belangrijkste spelers op de low-code markt. De standaard UX die Outsystems levert, is uniek en stelt je instaat om heel mooie  reponsive webapplicaties te maken. Daarnaast is dit platform helemaal gericht op de integratie met andere systemen. Hierdoor kun je gebruik blijven maken van andere (standaard) applicaties of eigen maatwerkoplossingen.

Het Outsystems platform is met name geschikt voor het:

  • het moderniseren van legacy software;
  • bouwen van pixel perfect webapplicaties;
  • integreren van low-code oplossing met maatwerk en/of pakketsoftware.

Meer informatie over OutSystems vind je hier.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op.


Veelgestelde vragen

  • Wat is low-code?
  • Wat is er beschikbaar en wat kan er met deze technologie?
  • Wanneer is low-code iets voor mij ?
  • In welke gevallen moet ik juist niet voor low-code kiezen?