+31 (0) 53 30 33 600

Blockchain

Een Blockchain is een gedecentraliseerde verzameling van data, die wordt opgeslagen in volgorde van wanneer die data is binnengekomen. De data is niet aan te passen of te manipuleren waardoor het wordt gezien als een objectieve dataset. Een Blockchain is geen app en ook geen bedrijf. Het is een nieuwe manier om data op te slaan op het internet, en wel op een veilige en betrouwbare manier.

Doordat een Blockchain het mogelijk maakt om een waarde betrouwbaar digitaal over te dragen waarbij je de waarde niet aan kunt passen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan een certificaat dat wordt behaald na het volgen van een cursus of de onderhoudshistorie van je auto. Het is ook mogelijk om eigendomsrechten van foto’s, kunst, boeken of octrooien vast te leggen. Een andere toepassing van Blockchain is het overdragen van gegevens in een keten. Denk bijvoorbeeld aan een digitale vrachtbrief op basis van Blockchain. Elke partij kan informatie toevoegen en heeft in het gehele traject zicht op wat er gebeurt. En wat dacht je van je persoonsgegevens? Ook in het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) kan een Blockchain een positieve bijdrage leveren.

Toegepast in de praktijk

Een Blockchain is voor bedrijven vooral interessant voor het opslaan van data. Doordat de gegevens onveranderlijk vastliggen, maakt Blockchaintechnologie de uitwisseling van waarde mogelijk zonder dat daar een vertrouwde derde partij, zoals een bank, bij nodig is.

Voor een overheidsorganisatie hebben wij een pilot uitgevoerd om te verkennen hoe bruikbaar Blockchaintechnologie is voor hun domein. Bij deze organisatie worden dagelijks vele transacties verwerkt, wat deze technologie voor hun erg interessant maakt omdat je hiermee tegen lage kosten transacties onweerlegbaar vast kunt leggen. Op basis van het positieve resultaat van de eerste korte verkenning kijken we naar een vervolgproject om de toepassing zodanig uit te werken dat het in de toekomst daadwerkelijk gebruikt kan worden.

Ook bij het Kadaster hebben we een technische verkenning uitgevoerd om inzicht te krijgen in de bruikbaarheid van Blockchaintechnologie in het Geografische Domein. De strategische verkenning heeft geresulteerd in een rapport, waarmee het Kadaster kan laten zien welke vraagstukken van belang zijn bij een implementatie van een Blockchain en welke impact dit heeft op de rol van het Kadaster.

Blogs/Artikelen:

Benieuwd naar de inzet van een Blockchain binnen je eigen organisatie? 

Neem contact met ons op!

Twijfelt u of blockchain wat voor uw bedrijf en branche kan betekenen?

Dan draagt deze talkshow bij aan het antwoord op deze vraag.

22 april 2021
16.00 – 17.00 uur
Online via een livestream


De Odyssey Hackathon is wereldwijd de grootste op het gebied van Blockchain en Artifical Intellegence.
Het OVSoftware team heeft inmiddels 2 keer gewonnen!

Contact

Wil je meer informatie over OVSoftware?
Neem dan contact op.

Werken bij OVSoftware

Wil je meer weten over onze bedrijfscultuur en vacatures?
Bekijk dan onze werken bij pagina

Branches

Wil je meer weten over de branches waarbinnen OVSoftware actief is?
Bekijk de branches.

Referenties & Projecten

Lees hier klantreferenties en door OVSoftware begeleide lopende en afgeronde projecten waar wij trots op zijn.

Over ons

OVSoftware is één van de eerste softwarebedrijven van Nederland.
Lees meer over ons.

Volg ons op