Mobiliteit en Transport

Mobiliteit en Transport betreft alles rond het voortbewegen, reizen en vervoeren van personen en goederen, zowel op de grond, in de lucht, en op het water. Een sector waar de komende jaren heel veel te gebeuren staat.

Een branche in verandering

De ontwikkelingen worden gedreven door trends die op alle vlakken en daardoor bij veel bedrijven impact gaan hebben. Belangrijke trends zijn de elektrificatie van voertuigen, de opkomst van connected en zelfrijdende voertuigen en uiteindelijk het concept Mobility as a Service, en in de logistiek Logistics as a Service. Het Deltaplan Mobiliteit 2030 legt een visie vast, de uitwerking zal de komende jaren gerealiseerd moeten worden. Basis is een steeds verdergaande digitalisering van de dienstverlening die uiteindelijk de klantbeleving en daarmee de klanttevredenheid bepaalt.

Ook Wet en regelgeving heeft een grote invloed op deze sector. Denk hierbij aan CO2 uitstoot doelstellingen, het dichtslippen van de infrastructuur wat vraagt om andere (digitale) oplossingen, en regelgeving rond digitalisering, zoals de verplichting van elektronische vervoersdocumenten (eFTI) vanaf 2025.

De impact van digitalisering is groot

Het vraagt nogal wat van de partijen in de mobiliteit en transport sector en van de mensen die er werken. Interne planningssystemen moeten worden omgezet naar een variant waarmee alle collega’s en klanten op elk moment kunnen beschikken over voor hen relevante informatie om hun werk beter, sneller en efficiënter te kunnen doen. Het draagt allemaal bij aan een transparante en open communicatie met de goed geïnformeerde klant. Het ontsluiten en integratie van data uit branche specifieke software-oplossingen en de vele aanpalende software oplossingen is de basis voor nieuwe diensten.

Voor het realiseren van deze oplossingen zijn goed gekwalificeerde ICT’ers nodig. Want een goede vervoerder is niet automatisch ook een goede ICT’er en de benodigde IT-specialismen liggen niet zomaar voor het oprapen.

Wil jij weten hoe we jou kunnen helpen om je organisatie wendbaar, schaalbaar en transparant te maken? Ik kom graag met je in gesprek!


OVSoftware helpt je naar een wendbare, schaalbare en transparante organisatie

Wij beschikken over meer dan twintig jaar ervaring in het ontwikkelen van oplossingen voor het transport- en mobiliteitsdomein en denken graag met onze klanten mee. Of het nu gaat om een rebuild/replace van een bestaande oplossing, of innovatie vanuit een bestaande of nieuwe situatie, wij helpen klanten met nieuwe technologische ontwikkelingen en oplossingen voor hun business problemen. We doen dit bij voorkeur niet alleen vanaf de tekentafel, maar door samen met onze klanten te werken aan praktische toepassingen in de praktijk. Hier dragen onze IT-professionals als adviseur of in de vorm van detachering bij aan het creëren van oplossingen met behulp van de best passende technologieën. Zo helpen wij graag onze klanten op weg!

We bieden drie vormen van ondersteuning waarbij we per klantsituatie kijken wat het beste past:

– Consultancy en advies op software kwaliteit en oplossingen
– Detachering van software ontwikkelaars
– Ontwikkelen en beheren van software met als doel rebuild/replace van verouderde software oplossingen
– Ontwikkelen en beheren van software met als doel innovatie op bestaande en branche specifieke software oplossingen.


Software kwaliteit 

Als specialist in het ontwikkelen van maatwerk software onderschrijven wij het belang van goede kwaliteit software. Om deze kwaliteit ook extern aan te kunnen tonen, passen wij de 10 kwaliteitsrichtlijnen van de Software Improvement Group (SIG) toe in het ontwikkelproces. Daarnaast laten wij alle door ons gemaakte software door hen testen. De kwaliteit van de geschreven code heeft direct invloed op het onderhouden van maatwerk software. Daarnaast is het  bepalend voor de mate van efficiency en kostenbesparingen die de klant uiteindelijk kan realiseren.


Bij software die volgens de genoemde kwaliteitsrichtlijnen is opgebouwd en gedocumenteerd, kunnen aanpassingen achteraf eenvoudiger worden doorgevoerd en kost het reguliere onderhoud van de software beduidend minder dan van software waarvan de kwaliteit te wensen over laat. Kwalitatief hoogwaardige software beperkt daarnaast het risico op uitval en storingen wat de continuïteit van bedrijfsprocessen waarborgt.

Kennissessies

Moderne technologieën zoals artificial intelligence, blockchain en machine learning worden ook steeds meer met succes toegepast in mobiliteit en transport. De kennis die wij hierover opbouwen, delen we niet alleen onderling, maar ook met klanten en partners. Regelmatig worden er (gratis) kennissessies gehouden waarbij (potentiële) klanten aan kunnen sluiten om met elkaar te kijken hoe nieuwe technieken kunnen worden toegepast in de praktijk. 

Als je interesse hebt in een kennissessie laat het mij weten.


Onze klanten in de mobiliteit en transportsector zijn onder andere:

 


Mobility as a Service (MaaS) is een belangrijke ontwikkeling waarmee vervoer van a naar b klantgerichter en slimmer gemaakt kan worden. Belangrijk daarbij is integratie van verschillende (bestaande) software systemen. In een whitepaper zijn we ingegaan op belangrijke aspecten in de integratie, de uitdagingen en de oplossing, en hoe aan de slag te gaan met MaaS.

Wil je meer weten, download nu het whitepaper Mobiliteit – de uitdagingen en de oplossingen.