Tom en Rik werken bij OVSoftware

Van afstuderen naar je eerste baan binnen OVSoftware

Tom en Rik zijn na de afstudeerperiode binnen OVSoftware in Oldenzaal aan de slag gegaan als software ontwikkelaar. Hieronder vertellen zij over de afstudeeropdracht en waarom zij er voor gekozen hebben om bij OVSoftware te gaan werken.

Afstudeeropdracht Tom
“Afgelopen zomer heb ik mijn diploma voor de opleiding HBO informatica behaald. Aan het einde van de opleiding hoort een afstudeeropdracht, deze opdracht heb ik bij OVSoftware kunnen doen. Als afstudeerder heb ik gewerkt aan een applicatie om het rijden naar winkels met vrachtwagens makkelijker te maken. Vrachtwagenverkeer naar winkels gaat namelijk vaak door woonwijken en deze plekken zijn moeilijk manoeuvreerbaar. Daarnaast hebben omwonenden verschillende afspraken gemaakt met leveranciers over waar vrachtwagens wel en niet mogen komen.OVSoftwareOldenzaal-werkportretten-thumbnail-79

Gebruikte technieken
Ik heb een website gemaakt waarmee gegevens over de route kunnen worden ingevoerd. Deze site is een single page applicatie die gebruik maakt van het AngularJS framework. Op de site kan via een kaart en OpenStreetMap gegevens de route ingevoerd worden. Deze route kan door chauffeurs gebruikt worden om naar de winkels te rijden. De aangegeven route wordt vervolgens verzonden naar een server met een REST API die deze valideert en opslaat in een database. Ik heb gekozen om de server met de taal Scala te implementeren. Een TomTom navigatiesysteem maakt gebruik van de REST API om de route en bijbehorende extra informatie op te halen. Dit wordt vervolgens gebruikt om de chauffeur naar de bestemming te navigeren en extra informatie weer te geven over de route en bestemming. Het navigatiesysteem van TomTom draait op Android en bied de mogelijkheid om zelf een applicatie te schrijven die de navigatie kan aansturen.

Carrière beginnen bij OVSoftware
Het afstudeerproject is succesvol afgerond en ik ben inmiddels een professioneel softwareontwikkelaar. Hier heeft de begeleiding binnen OVSoftware een zeer grote rol in gespeeld. Benodigde zaken als softwarelicenties en de TomTom-hardware waren goed geregeld en er is veel tijd gestoken in mijn begeleiding. Na het afsluiten van mijn opleiding ben ik bij OVSoftware blijven werken. Ik heb hiervoor gekozen omdat mij een goed opleidingsbudget werd aangeboden. Daarnaast verwacht ik dat ik verschillende projecten zal tegenkomen en op deze manier in een breder gebied ervaring op kan doen.”

Afstudeeropdracht Rik
“Ter afsluiting van mijn Master Computer Science heb ik bij OVSoftware een afstudeeropdracht uitgevoerd. De probleemstelling binnen deze opdracht omschreef het aanpassen van het Connect-systeem van Simacan (onderdeel OVSoftware) voor het opslaan en verwerken van meer verkeersdata, waarbij de focus lag op een groter geografisch gebied (Europa in plaats van Nederland).

De verkeersdata beschrijft wat de situatie op een bepaalde locatie is, waardoor het ruimtelijke data genoemd wordt. In mijn voorbereidingstraject ben ik daarom op zoek gegaan naar methoden voor het partitioneren van ruimtelijke data.

Rik: “Tijdens het afstuderen draaide ik als een volledig werknemer mee binnen het bedrijf, wat betekent dat ik ook betrokken werd bij alle leuke extra activiteiten.

Begeleiding
Tijdens mijn afstudeeropdracht had ik in totaal drie begeleiders: twee onderzoekers vanuit de Universiteit Twente en één ervaren IT-Professional vanuit OVSoftware. Daarnaast had ik een vaste contactpersoon bij Simacan die aan het huidige systeem werkte, waardoor ik ruim de mogelijkheid kreeg om het probleem af te kaderen en het systeem te begrijpen. Elke week had ik overleg met tenminste één begeleider over mijn voortgang. Daarnaast heb ik ook bij zowel OVSoftware als Simacan meerdere keren mijn (voorlopige) resultaten gepresenteerd, wat een ideale manier was om feedback en ideeën te krijgen van mensen die verder van het project staan.

Gebruikte technieken
De locaties in de verzamelde verkeersdata worden beschreven in OpenLR, een open source formaat waarmee je een weglocatie op aarde kan beschrijven en als groot voordeel heeft dat je onafhankelijk bent van een wegenkaart. In mijn onderzoek heb ik twee methoden voor het partitioneren van de OpenLR-data geëvalueerd: het bestaande Voronoi en een nieuwe techniek gebaseerd op Geohash. Met behulp van deze methoden heb ik Nederland in partities opgedeeld. De verzamelde verkeersdata werd daarover verdeeld in een Apache Kafka-systeem, waar het Connect-systeem van Simacan op is gebouwd. Vervolgens evalueerde ik de efficiëntie van de verdeling, onder andere met behulp van Web Map Service-aanvragen.

Aan de slag in Oldenzaal
Doordat ik mijn afstudeeropdracht voor OVSoftware uitvoerde, werd mij de mogelijkheid geboden om aan mijn opdracht te werken op het kantoor in Oldenzaal. Dit vond ik erg prettig, mede doordat ik met werknemers en andere afstudeerders kon sparren over elkaars werk. In combinatie met de goede sfeer en de voordelen van detachering heeft dat mij geholpen in de keuze om na mijn afstuderen aan de slag te gaan bij OVSoftware.”

Ook afstuderen binnen OVSoftware? Klik hier om de mogelijkheden te bekijken