+31 (0) 53 30 33 600       

Piloot, leraar of toch programmeur

Als klein jongetje droomde hij ervan om piloot te worden, maar de praktijktesten tijdens zijn militaire loopbaan lieten keer op keer zien dat zijn maag daar niet tegen bestand was. Via een lerarenopleiding wiskunde en biologie en een bovenmatige interesse in cybernatica (1) komt hij al snel op het spoor van computers en het programmeren ervan. Een passie die hem nooit meer loslaat. Na de eerste jaren als hardcore programmeur ziet Hans van Dijk met eigen ogen dat de gemiddelde mens niet perse kiest voor de beste techniek, maar voor wat er (aan de buitenkant) het beste uitziet. De stap naar meer commerciële rollen is dan snel gemaakt, omdat je daar blijkbaar belangrijke beslissingen kunt beïnvloeden. Nu, vlak voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, gaat hij weer terug naar zijn passie van weleer en wordt opnieuw programmeur. Een gesprek over een niet alledaagse loopbaan met een dito mens.

80.000 collega’s

Hoe ben je er eigenlijk achter gekomen dat programmeren jouw ding is? “Tijdens mijn lerarenopleiding kom ik op de Universiteit van Amsterdam voor het eerst in aanraking met minicomputers, leer er in Pascal programmeren en zie hoe ongelofelijk veel mogelijkheden dit biedt. Via wat omzwervingen en het leren van diverse andere programmeertalen krijg ik vervolgens via het voormalige UWV de mogelijkheid om mij om te laten scholen tot informatieanalist – dat leek me wel wat. Op de kennismakingsdag kom ik terecht in een zaal met allemaal vreemde figuren, maar wat een super interessante materie! De opleiding eindigt met een stage bij het bedrijf Profix dat zich in die tijd (begin jaren tachtig) al bezighoudt met fixed price prototyping. Ik was de 11e medewerker in het kleine bedrijf en was receptionist, Cobol-programmeur, database analist, koffiejuffrouw, tester, voetveeg van de directeur en af en toe inderdaad informatieanalist.

Wanneer het bedrijf wordt overgenomen door Volmac mag ik samen met een aantal andere rastechneuten in het zogenaamde Innovatielaboratorium werken aan veelal geheime opdrachten. Tijdens een van die opdrachten zie ik met eigen ogen dat het geweldige OS2 operating system van IBM het uiteindelijk commercieel aflegt tegen het technisch veel minder goede MS Windows van Microsoft. Puur en alleen omdat de laatste voorzien is van een veel aantrekkelijkere gebruikersinterface die de (niet-technische) mensen die over inkoop gaan, al snel voor zich weet te winnen. Voor mij de aanleiding om mij vervolgens vast te bijten in een grote verscheidenheid aan commerciële functies. Als we uiteindelijk onderdeel worden van Capgemini krijg ik er van het ene op het andere moment 80.000 collega’s bij. Omdat ik ongeveer elke 7 jaar iets anders doe, gaat het lang goed, maar na 25 jaar is het tijd voor iets anders.”

Passie en eigen-wijsheid

Wat is er dan zo ‘anders’ bij OVSoftware? “Ik heb hierblank altijd de ruimte gekregen om díe dingen te doen waar mijn passie ligt – of dat nu om technische of commerciële functies gaat. In dit bedrijf kun je echt een verschil maken, heb je direct toegang tot de personen die beslissingen kunnen nemen. Je kunt binnen OVSoftware in principe alles doen wat je wilt – als je er maar goed in bent en het leuk vindt. Als techneut kun je prima accountmanager worden, net zo goed als architect, tester of lekker de rest van je leven blijven programmeren. Hier zoeken ze mensen die vanuit hun passie dingen doen en daarbij wordt een gezonde dosis eigen-wijsheid bijzonder gewaardeerd. Anders dan de ‘hijgerige’ beursgenoteerde bedrijven die op korte termijn hun aandeelhouders blij moeten maken, Kijken we hier verder. Zowel wat betreft de klanten als de eigen medewerkers. Dat merk je aan de (relatieve) stabiliteit en lange termijnvisie, maar vooral aan de mogelijkheden die je hebt om je te ontplooien.

Terug naar het begin

En nu ga ik dus weer terug naar waar het voor mij begon: programmeren. De werkelijkheid samenvatten in een model en omzetten in een stuk techniek die, tot het moment dat jij het maakt, nog niet bestond. Het vraagt veel creativiteit en geeft zoveel voldoening! Zelf ben ik groot fan van Cobol, dat is zo fantastisch gestructureerd – daar fleurt mijn wiskundige brein helemaal van op. Net als van het luisteren naar muziek van Bach overigens. Maar of je nu luistert naar klassieke muziek of house, of je bijna aan het eind van je loopbaan bent of net begint: je tijd is kostbaar. Gebruik het voor díe dingen waar je blij van wordt en zoek een omgeving die je daar de ruimte voor biedt.

Meer weten? Benieuwd wat jij binnen OVSoftware kunt doen? Bekijk dan hier de beschikbare vacatures, of neem contact op met Maylou voor een vrijblijvende kennismakingsgesprek.

1 – Wetenschap die zich bezighoudt met besturing van biologische en mechanische systemen met behulp van terugkoppeling oftewel hoe je met techniek nabootst wat er in de natuur gebeurt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Bij OVSoftware heb ik altijd de ruimte gekregen om díe dingen te doen waar mijn passie ligt – of dat nu om technische of commerciële functies gaat.”

Contact

Wil je meer informatie over OVSoftware?
Neem dan contact op.

Werken bij OVSoftware

Wil je meer weten over onze bedrijfscultuur en vacatures?
Bekijk dan onze werken bij pagina

Branches

Wil je meer weten over de branches waarbinnen OVSoftware actief is?
Bekijk de branches.

Referenties & Projecten

Lees hier klantreferenties en door OVSoftware begeleide lopende en afgeronde projecten waar wij trots op zijn.

Over ons

OVSoftware is één van de eerste softwarebedrijven van Nederland.
Lees meer over ons.

Volg ons op

Chat openen