Egbert Bleeker over zijn eerste maanden bij OVSoftware

Ik ben Egbert Bleeker, ben getrouwd en heb twee dochters op de basisschool. Voor mij is het belangrijk om een leven lang te leren.
Leren vind ik veel voldoening geven en dat pas ik toe in mijn werk en daarbuiten. Verder vind ik Maatschappelijk nuttig zijn ook belangrijk, zowel in mijn werk als daarbuiten. Werken voor OVSoftware past daarom ook goed bij mij, omdat het veelal opdrachten heeft bij de non-profit en not-for-profit organisaties, zoals ik nu heb bij de gemeente Amsterdam. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje en daarvoor help ik mensen met financiële problemen om orde en structuur te krijgen in hun financiële situatie. Zowel leren als maatschappelijk nuttig bezig zijn geven mij veel energie.

“Voor mij is software ontwikkeling een vak waarin je creatief bouwt aan iets mooiers en beters. En ik hoop mensen in mijn omgeving ook te inspireren om met dit vak kwalitatief en zorgvuldig te bouwen. Het is meer dan coderen alleen. Ik wil ook oog hebben voor de eindgebruiker en voor de infrastructuur waarop de code draait.”

Wat is jouw achtergrond?

Ik heb gestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. Biomedische Technologie is een opleiding waarin veel bèta-vakken samenkomen. Vakken als scheikunde, biologie, wiskunde en natuurkunde worden gedoceerd met raakvlakken met de medische domeinen. Mijn master voerde ik uit in het natuurkundedomein, waarin ik mij heb gespecialiseerd in medische beeldvormende technieken, zoals CT, SPECT, PET en MRI. Na mijn master ben ik gaan promoveren aan de Universiteit Leiden en heb daar ruim 4 jaar onderzoek gedaan naar één specifieke MRI techniek. In mijn promotieproject heb ik een numeriek model (algoritme) ontwikkeld, in Matlab, die de fysische wetten van de MRI scanner simuleert zodat de MRI techniek nauwkeuriger gemaakt kan worden. Na mijn promotie ben ik in de ICT verder gegaan. Ik heb nu ruim 11 jaar Java ervaring. Ik heb ervaringen met Java opgedaan in verschillende systemen en frameworks en die kennis zet ik nu in voor OVSoftware. Naast software engineering heb ik ook ervaring opgedaan als devops en scrum master.

Hoe ben je bij OVSoftware terecht gekomen en wat is je ervaring tot nu toe?

Via indeed was ik de vacature voor Senior Java Developer in Den Haag tegen gekomen. Na het lezen van de vacature tekst heb ik de website van OVSoftware goed doorgelezen. Kenmerken als kwaliteit, openheid, kennis van zaken en betrouwbaarheid spraken mij erg aan. Het algemene beeld van de website heeft mij er van overtuigd dat het een goede groep mensen is om bij aan te sluiten. Ook benadrukt OVSoftware dat ze opdrachten dichtbij je woonplaats willen vinden. Verder staan ze voor een goede balans tussen werk en privé.

Ik ben vanaf de eerste dag begonnen bij een opdracht bij de gemeente Amsterdam, en dat bevalt goed. Aan het begin van de 2de maand heb ik deelgenomen aan een kwartaal meeting van OVSoftware op het kantoor in Apeldoorn. In een presentatie werden de technische kennis en -vaardigheden die een IT-professional minimaal moet bezitten kenbaar gemaakt. Aansluitend was er een barbeque en tijdens deze barbeque had ik een aantal leuke gesprekken met de collega’s die er al jaren werken.

Mede door de presentatie op deze kwartaalmeeting heb ik een Udemy cursus gevolgd over SOLID principles and design patterns. Tijdens deze cursus kwam ik erachter dat ik al best veel van deze patterns ken, maar dat ik vaak de naam er niet voor wist. Een duidelijke naamgeving van patterns maakt het makkelijker om te communiceren met andere ontwikkelaars en architecten. Ook heb ik mij wat verdiept in UML. Daarbij viel mij op dat ik veel diagrammen zelf ook al eens gemaakt heb. Ook hiervoor geldt dat een duidelijke naamgeving spraakverwarring voorkomt.

Hoe is het om te beginnen in corona tijd?  

Beginnen in corona tijd betekent vooral dat veel online gaat. Voordat ik begon ben ik naar het hoofdkantoor in Enschede gereisd om mijn laptop op te halen en uitleg te krijgen over o.a. het uren boekingssysteem. Daar heb ik de meeste staff collega’s voor het eerst live gezien. De eerste werkdag ben ik naar Amsterdam gereisd om mijn VOG en paspoort te tonen. En daarna ben ik begonnen met de opdracht voor de gemeente Amsterdam. Ik heb de collega’s in Amsterdam nog niet live gezien maar we zetten een video-meeting open zodat je eventuele vragen aan elkaar kunt stellen alsof je in een kamer zit. Verder hebben we ook een chat systeem waar iedere developer actief gebruik van maakt.

Waar ben je nu mee bezig?

Voor de gemeente Amsterdam ben ik bezig met een opdracht om een bestaand systeem verder uit te breiden en te onderhouden. We werken in een team van 5 senior developers en een aantal systeembeheerders. De scrum master/teamleider heeft het contact met de business en daarmee ook de stakeholders en bereidt de technische tickets voor. We werken met Java 8 en Java 11 en met Spring en met Spring-boot. Het heeft een microservice architecture waar aan het begin van de keten een aantal ESB muleflows zitten om de ruwe input in het systeem te verrijken en voor te bereiden voor de kernapplicatie. Ook zijn er een aantal frontend applicaties die in Aurelius zijn gemaakt.

De kwaliteit van de code is hoog en de kwaliteit standaard van de developers ook. Er zijn uitgebreide unit tests en integratie testen, die in docker draaien vanuit de maven build. Ook zit er in het build process een OWASP controle om van dependencies te controleren of ze gemelde beveiligingsrisico’s hebben.

Weetjes over Egbert!

Hoe vind jij de balans in werk en privé?

Erg goed. Ik werk 32 uur verspreid over 5 dagen zodat ik mijn dochters op donderdag en vrijdag van school kan halen. Verder zijn mijn werktijden best flexibel. Dit heb ik natuurlijk eerst afgestemd met mijn opdrachtgever.

Waarin vind jij ontspanning?

Ik wandel veel, dat is goed voor mijn lichaam en ik vind het ook echt leuk om te doen.

Complimenten geven of ontvangen?

Dat vind ik allebei belangrijk. Ik ben van mening dat woorden kunnen opbouwen en afbreken. In plaats van te wijzen op wat iemand fout doet, kan je het ook zo formuleren dat je benoemt wat iemand zou kunnen verbeteren. Voor mij komt dat een stuk positiever over en minder aanvallend.

Wat moeten collega’s doen om jou te irriteren?

Over het algemeen irriteer ik mij niet snel aan een persoon. Ik kan alleen niet goed tegen leugens, dus vind het belangrijk dat mensen eerlijk zijn. 

Waar word je blij van op de werkvloer?

Een positieve actieve houding van alle teamleden en leuke technische uitdagingen.

Wat heb je altijd al willen doen, maar is nog steeds niet gebeurd?

Geen idee, nog niet over nagedacht. Met jonge kinderen is er überhaupt weinig tijd om zelf te besteden. 

Wat is het leukste moment geweest in je leven wat je opnieuw wilt beleven?

Ik heb veel goede herinneringen aan zeilen. In mijn studententijd heb ik voor een zeilvereniging een aantal keer als schipper gevaren tijdens zomerkampen. We voeren op de Friese wateren. Ook hebben we zwerftochten gemaakt waarbij we sliepen op de open boot (valk) met een dekzeil. In de nacht varen over de Friese wateren is echt indrukwekkend.

Vooral na een dag zeilen op de kade staan en naar het uitgestrekte water kijken, geeft een gevoel van kalmte en rust.

Heb je zelf nog een leuke vraag of wil je nog iets kwijt?

Sommige vragen op het theezakje van Pickwick zijn wel treffend. Deze lees ik altijd als ik een kop thee drink.

Wil je ook werken bij OVSoftware? Klik dan hieronder!