• Home
  • Nieuws
  • Afstuderen en codekwaliteit bij OVSoftware
Blog Robert

Afstuderen en codekwaliteit bij OVSoftware

Mijn naam is Robert van Diest, 24 jaar oud en geboren en getogen in Rotterdam. De afgelopen 4 jaar heb ik met veel plezier de opleiding Informatica aan de Hogeschool Rotterdam gevolgd.

Afgelopen februari is het laatste deel van mijn opleiding aangebroken: het uitvoeren van een afstudeerstage. Er zijn veel kansen binnen de softwaresector, maar niet elke opdracht of bedrijf is geschikt voor een afstudeerstage. Na wat zoekwerk kwam ik uiteindelijk uit bij OVSoftware. Zij hadden op hun website enkele interessante afstudeeropdrachten geplaatst die direct mijn aandacht trokken. Na het versturen van een sollicitatie en een goed sollicitatiegesprek, waar het aan weerszijden klikte, kreeg ik de mogelijkheid aangeboden om mijn afstudeerstage op de vestiging Den Haag te lopen. Deze mogelijkheid heb ik met beide handen aangegrepen.

Het onderzoek

Ik heb onderzocht hoe bij een detacheringsopdracht geautomatiseerd een passende IT Professional binnen OVSoftware kan worden gevonden. Aan de hand van mijn onderzoek heb ik een zoekmachine voorgesteld. In deze zoekmachine kan onder andere op ervaring met bepaalde technieken, programmeertalen en frameworks worden gezocht. De zoekresultaten kunnen vervolgens worden geëxporteerd naar verschillende visuele opmaken. De voorgestelde software heb ik vervolgens samen met enkele collega’s gerealiseerd.

Blog RobertOVSoftware heeft codekwaliteit hoog in het vaandel staan. Ik heb tijdens het realiseren van mijn software gebruik gemaakt van BetterCodeHub, de standaard tool van OVSoftware om geautomatiseerd de kwaliteit van code te toetsen. BetterCodeHub toetst de kwaliteit van code aan de hand van 10 richtlijnen. Een voorbeeld van zo’n richtlijn is dat componenten in het programma onderling niet te verweven met elkaar zijn. Een ander voorbeeld is dat er genoeg testen zijn geschreven voor alle componenten die zich in de software bevinden. Met enkele van deze 10 richtlijnen hield ik al rekening vanuit de theorie die ik op mijn opleiding heb geleerd. Andere ijkpunten waren nieuw voor mij: een voorbeeld hiervan is het maximale aantal regels binnen een softwaremethode. BetterCodeHub is hier streng in: een methode mag slechts 15 lijnen code bevatten.

Het gebruik van BetterCodeHub heeft mij zeker geholpen in het realiseren van mijn afstudeerproduct. Bij elke verandering in de broncode scant BetterCodeHub op het naleven van de richtlijnen. Als dit niet het geval is krijg je een notificatie en kun je bekijken waar een richtlijn wordt overtreden. Zo weet je als programmeur direct waar er verbeterwerk aan de winkel is. Het is even wennen om met BetterCodeHub te werken. Na verloop van tijd begin je echter door te krijgen dat de codekwaliteit daadwerkelijk verbetert bij het gebruik van deze tool: er ontstaan bijvoorbeeld minder vaak bugs op onverwachte plekken wanneer de code op een ongerelateerde plaats wordt gewijzigd.

Door middel van het gebruik van deze tool, in combinatie met de code reviews die zijn uitgevoerd door mijn stagebegeleiders, heb ik kwalitatief goede code kunnen opleveren. Dit is zeer belangrijk: mijn collega’s gaan namelijk door met het ontwikkelen van de software die ik heb gemaakt.

Hoe was de stage bij OVSoftware?

Ik ben erg blij met de kans die OVSoftware mij heeft geboden. Ik heb tijdens mijn stage op dagelijkse basis begeleiding gehad vanuit het bedrijf. Dit gebeurde zowel op technische vlak, bijvoorbeeld door middel van codereviews, als op procesmatige aspecten: zo ben ik bijvoorbeeld ook intensief begeleid in het schrijven en structureren van mijn scriptie. De betrokkenheid van het bedrijf bij stagiairs is iets dat zeker niet vanzelfsprekend is en is een punt waar veel bedrijven nog iets van kunnen leren. Mijn afstuderen heb ik afgerond met een 8,5!